Dlaczego 21 % maturzystów oblało matmę? Poniżej odpowiedź:
Gustlik: Dlaczego 21 % maturzystów oblało matmę? Poniżej odpowiedź:
Kilka dowodów na niespójność i brak logiki w programie nauczania matematyki na poziomie
podstawowym :
1. Dział liczby rzeczywiste: rozkład liczby na czynniki pierwsze oraz obliczanie NWD i NWW jest
oficjalnie na poziomie rozszerzonym, tymczasem na podstawach rozwiązuje się zadania z
wyłączaniem czynników przed pierwiastek czy rozbijanie logarytów nawet z dużych liczb, a więc
jak obliczyć bez rozkladu na czynniki
√180 czy log450? Można, ale cieżko.
2. Dział funkcja liniowa − nauczyciele szerokim łukiem omijają wzór na współczynnik kierunkowy
| | yB−yA | |
prostej przechodzącej przez dwa punkty a= |
| , tymczasem ten wzór jest łatwy do |
| | xB−xA | |
zapamiętania i znacznie skraca wyprowadzanie równania prostej przechodzącej przed dwa punkty,
a także ułatwia badanie współliniowości trzech punktów oraz rozwiązywania zadań typu "znajdź
równanie symetralnej odcinka" czy "znajdź równanie wysokości trójkąta", bo tam do dalszych
obliczeń wystarczy obliczyć tylko współczynnik kierunkowy odcinka czy podstawy trójkąta,
zamiast liczyć całe równanie prostej.
3. Dział funkcja liniowa − rozwiązywanie układów równań liniowych − przy metodzie podstawiania
nauczyciele robią uczniom chyba trening pisania, bo tylko taki widzę cel przepisywania 20 razy
równań typu y=5−x, ponadto nie rozumiem, dlaczego usunięto metodę wyznacznikową, jedna z
prostszych metod rozwiązywania układów równań.
4. Dział funkcja kwadratowa − z nieznanych mi powodów usunieto z podstaw wzory Viete'a, które
są bardzo proste, tymczasem kilka razy spotkałem się na podstawach z zadaniami, gdzie
zastosowanie wzorów Viete'a znacznie uprościło zadanie.
5. Dział wielomiany − usunięto z podstaw dzielenie wielomianów i jego uproszczoną wersję −
schemat Hornera oraz twierdzenie Bezout, tymczasem rozwiązuje się zadania z rozkładem na
czynniki wielomianów typu x
3+6x
2+12x+8, kona z rzędem temu, kto zauważy, że współczynniki
tego wielomianu "pasują" do wzoru skróconego mnożenia, zestresowany uczeń na maturze, jak
zobaczy "nie pasujące" do siebie współczynniki − jeżeli nie zna schematu Hornera, to zgłupieje
na widok takiego zadania, ze wzorami skróconego mnożenia na kwadraty wiele osób ma problemy i
liczy deltą, a tym bardziej z sześcianami,
6. Dział geometria analityczna − tu już totalny bałagan − nie wiem, co za debil usunął rachunek
wektorowy, który jest prosty jak konstrukcja cepa, a rozwiązuje się zadania z obliczaniem
długości odcinków, współrzędnych wierzchołków figur oraz pól figur, za pomocą wektorów robi
się to piorunem, bez wektorow − "do Rzymu przez Krym", do tego wszystkiego usunięto też wzór
na odległość punktu od prostej, a ten wzór przydaje się prawie w każdym zadaniu.
7. Dział logarytmy − usunięto wzór na zmianę podstawy logarytmu, a rozwiązuje się zadania typu
| | 1 | |
log48, log√3 |
| , gdzie liczba logarytmowana jest trudną do znalezienia na piechotę |
| | 27 | |
potęgą podstawy, przez zmianę podstawy to się robi piorunem, bez tego wzoru − trzy razy
dłużej, ponadto usunięto funkcję logarytmiczną, a rozwiązuje się zadania typu "jaki znak ma
log
37" − z funkcji logarytmicznej jest prościej, bo wystarczy narysowac przyblizony wykres
tej funkcji i odczytać jej wartość z wykresu, bez tego jest ciężej.
8. Dział ciągi liczbowe − niemal wszystkie zadania rozwiązuje sie układami równań, tymczasem
większośc z nich można rozwiązać za pomocą równań z jedną niewiadomą, np. zadania, gdzie dane
są dwa niekoniecznie kolejne wyrazy ciągu i trzeba obliczyć a
1 i r lub q.
9. Dział rachunek prawdopodobieństwa − tu już istny sajgon − usunięto kombinatorykę, która jest
PODSTAWĄ rachunku prawdopodobieństwo, a do zadań z losowaniem 3 kart z talii 52−kartowej czy z
losowaniem losów na loterii stosuje sie krzakoterapię (czyli drzewka), które są o wiele
dłuższe od kombinatoryki.
10. Dział statystyka − obliczanie wariancji i odchylenia standardowego − nauczyciele jak zarazę
omijają wzór na wariancję σ
2=śr(x
2)−[śr(x)]
2 i liczą tym długim, często nie mieszczącym się
w jednej linijce wzorem, a ten powyżej wskazany wzór jest prostszy od standardowego, bo
wystarczy obliczyć średnią arytmetyczną wyników śr(x), potem średnią kwadratów tych wyników i
odjąć średnie i mamy wariancję, potem to spierwiastkować i mamy odchylenie standardowe.
A więc na podstawach stosuje się metody dłuższe, żmudne, wymagające więcej obliczeń niż na
rozszerzeniu. PARANOJA

! Ktoś, kto wymyślił ten program, albo się nie znał na matematyce −
ył to jakiś mierny urzędniczyna, albo upadł z 10 piętra wieżowca na główkę.
To, że częśc z tych prostszych metod została przeniesiona na poziom rozszerzony, nie oznacza,
że nauczyciele na podstawach nie moga ich stosować. Mogą, MEN nawet zachęca do tego. Tylko
wolą "dookoła świata". Efekt − w tym roku 21 % maturzystów oblało matematykę.
6 sie 01:26
ICSP: "a rozwiązuje się zadania z obliczaniem
długości odcinków, współrzędnych wierzchołków figur oraz pól figur, za pomocą wektorów robi
się to piorunem"
18 sie 22:37
roman: " konstrukcja cepa"....
19 sie 15:54
ewa: :(... to straszne i dołujące, a za 4 dni poprawka, jak zdam to tylko dzieki tej stronie. Mam
nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
19 sie 19:27
karen: ja również
19 sie 19:46
ICSP: może mi ktoś przybliżyć jak sie liczy pola figur wektorami?
21 sie 22:04
sushi_ gg6397228:
pole równoległoboku−−> norma z
iloczynu wektorowego
| | 1 | |
pole trojkata−−> |
| z normy iloczynu wektorowego |
| | 2 | |
21 sie 22:06
ICSP: Mógłbyś to zrobić na jakimś przykładzie?
21 sie 22:09
sushi_ gg6397228:
a=[1,2,3]
b=[3,4,5]
i, j, k (ma nad soba strzałke)−−> jak wektory
| i j k |
a x b=| 1 2 3 |
|3 4 5 |
liczysz wyznacznik A * i + B* j + C* k
|a x b| = √A2+B2 +C2 −−> i to jest pole rownoległoboku
21 sie 22:14
ICSP: i to niby jest łatwiejsze

5 min się w to gapię i nic nie mogę zrozumieć:(
21 sie 22:25
sushi_ gg6397228:
wyznacznika nie umiesz policzyc

3x3 tylko ze w jednym wierszu sa wektory
i, j,k
i potem grupujesz wzgledem
i, j,k i dostajesz np: 8i − 7j +3k
i teraz liczysz norme
| c x d| =
√82+(−7)2+32=....
21 sie 22:28
ICSP: Mógłbyś na konkretnym przykładzie zrobić? Byłbym bardzo wdzięczny
21 sie 22:31
21 sie 22:31
sushi_ gg6397228:
napisalem na przykladzie o 22.14 −−> policz ile wynosi A, B, C
21 sie 22:32
ICSP: 10i + 9j + 4k − 6k − 5j − 12i = −2i + 4j − 2k
√4 + 16 + 4 = √24
21 sie 22:37
sushi_ gg6397228:
i √24= 2√6==pole rownolegloboku
21 sie 22:39
ICSP: to może jeszcze takie pytanie:
Na jakiej podstawie wyznacza się a i b ?
21 sie 22:41
sushi_ gg6397228:
sa podane 3 punkty −−> kolejne wierzchołki A=(a1,a2,a3),B,C
a= AB −−> wektor
b= BC −−> wektor
21 sie 22:43
ICSP: czyli jeżeli omawiamy tylko układ z dwiema osiami to będziemy musieli liczyć wyznacznik
macierzy 2x2?
21 sie 22:46
sushi_ gg6397228:
to tylko jest dla 3x3
21 sie 22:48
ICSP: To nie wiem czemu
Gustlik tutaj wspomniał o tej metodzie. W liceum bardzo rzadko wprowadza
się trzecią oś. Widocznie dlatego nie słyszałem o tej metodzie.
Bardzo dziękuje za pomoc
21 sie 22:52
21 sie 23:09
Gustlik: ICSP, wspominałem, bo za pomocą iloczynu wektorowego, czyli wyznacznika wektorów, można
obliczyć pole trójkąta, równoległoboku, a takze innych wielokątów, na płaszczyźnie, a więc w
"zwykłym" płaskim układzie współrzędnych, czyli bez trzeciej osi i jest dużo łatwiej, niż
poprzez obliczanie podstaw i wysokości.
Wyjaśnienie masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
Tak a propos wzór się wziął ze znanego wzoru z planimetrii na pole trójkąta:
| | 1 | |
P= |
| absinα, gdzie α to kąt między bokami a i b.
|
| | 2 | |
Iloczyn wektorowy oblicza się ze wzoru:
a
→ x b
→=|a
→|*|b
→|*sinα, gdzie α to kąt między wektorami a
→ i b
→
| | 1 | |
Zatem P= |
| |a→ x b→|, wartość bezwzględna jest po to, żeby "skasować" minus, gdyby |
| | 2 | |
iloczyn wektorowy wyszedł ujemny,
W układzie współrzędnych iloczyn wektorowy oblicza się z wyznacznika wektorów:
a
→ x b
→ = d(a
→, b
→)=
| a
x a
y |
| b
x b
y |
i dalej na krzyż a
xb
y−a
yb
x pierwsza przekątna minus druga przekatna.
Stąd wzór na pole trójkąta:
| | 1 | |
P= |
| |d(a→, b→)|, gdzie a→ i b→ to wektory boków mające wspólny początek.
|
| | 2 | |
Pozdrawiam
22 sie 00:54
Trivial:
Gustlik, wzór który podałeś jest na
długość wektora, będącego wynikiem mnożenia
wektorowego. Dodatkowo, sinα przy α∊[0, 180
o] nigdy nie może być ujemny.

||
ax
b|| = ||
a||*||
b||*sinα ≥ 0.
22 sie 01:21
Gustlik: Zgadza się, wiem o tym, ale tę długość liczy się wyznacznikiem, gdy znane są współrzędne
wektorów.
22 sie 01:29
Gustlik: Jeszcze jedno − wyznacznik wektorów może wyjść ujemny, dlatego musi być wartość bezwzględna.
22 sie 01:30