ulusia1986: Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o bokach 8cm i 6cm.Przekątna tego
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=60stopni.Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
10 kwi 11:35
;-): Ponieważ podstawą jest prostokąt to możemy obliczyć z tw. pitagorasa przekątną tego
prostokąta. Mamy 62+82=x2
36+64=x2
100=x2
x=10
Z własności tangensa możemy obliczyć wysokość graniastosłupa. Mamy że tg60stopni=H/10
√3=H/10
H=10√3
V=Pp*H=6*8*10√3=480√3
Pc=Pd+Pb=2*6*8+2*6*10√3+2*8*10√3=96+120√3+160√3=96+280√3
10 kwi 12:03