najmniejsza i największa wartość funkcji w przedziale domkniętym
Ola: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x2+3x+5 w w przedziale domkniętym
<−2,−1/2>.
5 sie 22:01
ICSP: y = x
2 + 3x + 5
| | −3 | |
xw = |
| = −1,5 ∊ do rozpatrywanego przedziału |
| | 2 | |
wartość minimalna jest w y
w
y
w = 2,25 − 4,5 + 5 = 2,75 − wartość minimalna
wartość maksymalną będzie przyjmował w −0,5
y
max = 0,25 − 1,5 + 5 = 3,75
5 sie 22:23
Ola: próbowałam według tego samego sposobu co jest na stronie rozwiązać zadanie ale wychodzą mi
liczby z których ciężko jest narysować wykres i odczytać największą i najmniejszą wartość w
przedziale. tego co napisałeś nie rozumiem

Możesz mi wytłumaczyć o co chodzi
6 sie 19:14
krystek: Olu naszkicuj wykres ,obliczając współrzędne wierzchołka.
Zauważ ,jak napisał ICSP, zę leży on w podanym przedziałe .
Ponieważ gałęzie paraboli sa skierowane w górę ,w wierzchołku masz wartość minimalną.
6 sie 19:28
Ola: no xw wyszlo mi takie samo jak ICSP ale yw mam = 2,75 obliczyłam je z ujemnej delty.. wiec nie
wiem czy dobrze zrobilam... a jak ICSP to 2,75 wyszło nie wiem jak on liczył
6 sie 21:40
krystek: Wstawił do wzoru funkcji x
w=−1,5
6 sie 21:43
krystek: y=x2+3x+5=(−1,5)2+3(−1,5)+5
6 sie 21:45
Ola: aha już rozumiem jak obliczył yw

a y max to podstawił za x −0,5 do wzoru funkcji tak ?
6 sie 23:21
krystek: Tak
7 sie 09:08
Ola: ok super juz wszystko kumam
7 sie 14:52
fgg: dgfg
24 lut 17:53