matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Ola:
wyznacz sumę; 3+7+11+...+111.
5 sie 21:13
ICSP:
3 + r = 7 r = 7−3 = 4 7 + 4 = 11 11 = 11 wniosek: Ten ciąg jest arytmetyczny. a
n
= 111 a
1
= 3 r = 4 111 = 3 + 4n − 4 4n = 112 n = 28
a
1
+ a
n
3 + 111
S
n
=
* n =
* 28 = 1596
2
2
5 sie 21:43
Ola:
dzięki
6 sie 23:51