ciągi
Ola: pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 128, a ostatni 972. Wiedząc, że suma wyrazów
tego ciągu wynosi 2660, oblicz:
a) iloraz ciągu;
b) liczbę wyrazów tego ciągu.
5 sie 21:10
ICSP: a
1 = 128
a
n = 972
S
n = 2660
q = ?
n = ?
| | qn | | an * q | |
an = a1 * |
| ⇔ qn = |
| |
| | q | | a1 | |
| | 1 − qn | | | |
Sn = a1 * |
| = a1 * |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
| | | | 2660 | | 972 | | 2660 | |
2660 = 128 * |
| ⇔ |
| (1−q) = 1 − |
| q ⇔ |
| − |
| | 1−q | | 128 | | 128 | | 128 | |
| | 2660 | | 972 | | 2532 | |
|
| q = 1 − |
| q ⇔ |
| = U{1688}q ⇔ q = 1,5 |
| | 128 | | 128 | | 128 | |
| | 729 | |
972 = 128 * (1,5)n : 1,5 ⇔ (1,5)n = |
| ⇔ n = 6 |
| | 64 | |
5 sie 21:58
Ola: nie rozumiem od momentu 2532/128 co robić
6 sie 21:08
Ola: nie wiem w ogole skad sie wzielo 2532 jeszcze
6 sie 21:08
krystek: Olu nie zniechęcaj się policz sobie powoli krok po kroku .Przecież znasz działania na ułamkach
,ICSP ma dużą sprawność i wiedzę ,Jak będziesz ćwiczyła tęż dojdziesz do wprawy!
6 sie 21:26
Ola: dalej nie rozumiem nie można inaczej policzyc tego
8 sie 17:20
pomagacz:
może piszmy wyraźniej i zamiast równoważności [⇔] używajmy [Enter] i piszmy jak w podstawówce
równania, wtedy są czytelniejsze, a i podczas pisania widzimy co i ja

Zacznę od momentu po S
n = "kosmiczny" wzór:
| | | |
2660 = 128 * |
| \\ * (1 − q) \\ :128 |
| | 1 − q | |
| 2660 | | 972 | | 2660 | | 2660 | | 2660 | |
| (1 − q) = 1 − |
| q \\ |
| (1 − q)= |
| − |
| q |
| 128 | | 128 | | 128 | | 128 | | 128 | |
| 2660 | | 2660 | | 972 | |
| − |
| q = 1 − |
| q |
| 128 | | 128 | | 128 | |
| | 2660 | | 972 | | 2660 | |
− |
| q + |
| q = 1 − |
| |
| | 128 | | 128 | | 128 | |
| | 1688 | | 2532 | |
− |
| q = − |
| \\ * (−128) |
| | 128 | | 128 | |
1688q = 2532 \\ :1688
q = 1,5
teraz podstawiasz q = 1,5 do wzoru pierwszego i masz obliczone n.
| | (1,5)n | |
972 = 128 * |
| \\ * 1,5 |
| | 1,5 | |
1458 = 128 * (1,5)
n \\ :128
n = 6
10 sie 09:16
Ola: dalej nie wiem skąd nagle w pierwszym działaniu pojawia się 2532
jak ono jest obliczone

reszte w dzialaniu rozumiem
10 sie 12:52
sushi_ gg6397228:
2660−128===
masz wspolny mianownik z 1 cała
10 sie 13:02
justyna: | | 128 | |
1 sprowadzasz do ułamka |
| aby był wspólny mianownik i jak odejmiesz 128 od 2660 to |
| | 128 | |
otrzymasz w liczniku −2532. teraz wszystko jasne?
10 sie 13:06
Ola: jasne

Dzięki
10 sie 17:56
Mateusz: Kochani założenie że an=972 jest błędne, pierwsza sprawa to to ten ciąg nie ma ostatniego
wyrazu, granica tego ciągu istnieje w dodatniej nieskończoności więc ani ostatni wyraz nie
istnieje ani określona wartość n, bo tutaj też n należy do zbioru liczb N dodatnich tak więc
zadanie jest błędnie ułożone. założenie że ostatni wyraz wynosi 972 może być prawdziwe tylko
gdy założymy z góry iż ciąg jest rozpatrywany na danym przedziale liczby n i wynosi <1;6>
dla udowodnienia wystarczy policzyć np wyraz ciągu a7 który wynosi 1458
bądź też policzyć granice lim przy n→
∞ która wynosi
∞
pozdrawiam
17 kwi 23:22
barti: U{1688}q ⇔ q = 1,5 − skad sie wzielo to U i ten nawias. o co tu chodzi
6 maj 18:58
nie wiem: 69
6 maj 19:15