wielomiany
Ola: Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia :
a) w(x)= 16x4−16x3+4x2
b) w(x)= 4x4− (x+1)2
5 sie 19:37
pomagacz:
a)
W(x) = 4x
2(4x
2 − 4x +1)
4x
2 − 4x +1 = 0
Δ = 16 − 4*4 = 0
b)
W(x) = 4x
4 − (x
2 + 2x + 1) = 4x
4 − x
2 − 2x − 1
dalej nie mam pomysłu
5 sie 20:02
5 sie 20:03
ICSP: Zakładam ze
pomagacz zapomniał o wystawieniu współczynnika a przed nawias w postaci
iloczynowej.
5 sie 22:01
ICSP: b)
4x4 = (2x2)2
(2x2)2 − (x+1)2 = (2x2 −x −1)(2x2 +x + 1) Dalej z delty. Liczyłem już tyle delt w życiu że
mam dość. Jak Pomagacz przyjdzie to pomoże.
5 sie 22:13
Ola: co do przykładu a) czaje do obliczenia miejsca zerowego a nagle mam w(x) 2 inne wersje która
poprawna i jak ja obliczyc ?
7 sie 20:34
Ola: (2x2 −x −1)(2x2 +x + 1) obydwa nawiasy liczyc Δ czy jak ?
7 sie 20:39
krystek: Olu ,tak ,ponieważ masz w nawiasach trójmian kwadratowy a każdy trójmian gdy tyko Δ≥0 rozkłada
sie na czynniki a(x−x1)(x−x2). Zapamiętaj to!
7 sie 20:48
pomagacz:
ok sorry za a, pogubiłem się

ax
2 + bx + c = 0
Δ = b
2 − 4ac
ax
2 + bx + c = a(x − x
1)(x − x
2)
to co powyżej wykorzystujemy do zabawy z naszymi równaniami:
2x
2 − x − 1 = 0
a = 2
b = −1
c = −1
Δ = (−1)
2 − 4 * 2 * (−1) = 1 − (−8) = 1 + 8 = 9
√Δ =
√9 = 3
| | 1 − 3 | | −2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
i podobnie drugie równanie:
2x
2 +x + 1 = 0
Δ = −1 − 4 * 2 * 1 = −1 − 8 = −9
jeżeli Δ < 0 to, jak sądzę jeszcze jesteś w gimnazjum lub liceum, oznacza, że brak
pierwiastków, ale gdyby spojrzeć ze strony matematyki ze studiów, to można policzyć za pomocą
liczb urojonych, ale to będzie inna bajka za kilka lat
8 sie 10:41
pomagacz:
przepraszam, znowu bałagan, co do drugiego równania:
Δ = 1 − 4 * 2 * 1 = 1 − 8 = −7
8 sie 10:43
Ola: a co napisałeś wyzej do a jest bo juz sie zgubilam
8 sie 12:40
pomagacz:
to a to do mojego postu z godziny 20:03 ten trzeci od góry i postu @ICSP z 22:01
8 sie 12:46