zadania z trygonometrii
Natalek: zad1
Uzasadnij ze ponizsza rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna; podaj konieczne
zalozenia
sinx + sin3x + sin5x + sin7x / cosx + cos3x + cos5x + cos7x = tg4x
zad 2
oblicz bez uzycia tablic: cos65 cos20 + cos25 cos 70
4 mar 17:50
mlody: 1)zauwaz ze sin(x)(3x)(5x)(7x)/cos(x)(3x)(5x)(7x)=tg4x a,sin/cos=tg to powinno ci pomoc
a zalozenie chyba x≠0 bo sin0= 0 a zero przez cokolwiek to 0
4 mar 17:59
mz: zadanie jest dosyć długie w rozpisywaniu
weź lewą stronę i zastosuj dwa razy wz. na sumę sinusów dla:
sinx +sin3x
sin5x + sin7x
i to samo w mianowniku na sumę cosinusów
4 mar 17:59
mlody: to powinno pomoc.
4 mar 17:59
mz: założenie to mianownik różny od zera
czyli
cosx+cos3x+cos5x+cos7x
4 mar 18:02
mz: zajmijmy się najpierw założeniem
cosx+cos3x+cos5x+cos7x≠0
ze wzorów na sumę cosinusów
2cos(x+3x)/2*cos(x-3x)/2 + 2cos(5x+7x)/2*cos(5x-7x)/2≠0
2cos2x*cos(-x) + 2cos6x*cos(-x)≠0
ponieważ funkcja cosx jest parzysta cos(-x)=cosx
2(cos2xcosx + cos6x*cosx)≠0
i dalej
4 mar 18:07
mz: 2cosx(cos2x + cos6x)≠0
2cosx≠0 i cos2x + cos6x≠0
x≠π/2=k*π i ze wzoru na sumę cosinusów: cos2x+cos6x≠0
2cos(2x+6x)/2*cos(2x-6x)/2≠0
2cos4xcos(-2x)≠0|:2
cos4xcos2x≠0
4 mar 18:11
mz: czyli cos4x≠0 i cos2x≠0
4x≠π/2+kπ i 2x≠π/2+kπ
po podzieleniu obustronnie
x≠π/8+k*π/4 i x≠π/4+k*π/2
4 mar 18:16
mz: te trzy założenia trzeba zebrać w jedną całość, czyli
x≠π/2+kπ(wyżej był błąd w zapisie)
x≠π/8+k*π/4
x≠π/4+k*π/2
4 mar 18:18
pilne:(:(:(:(:(:(: Wpłacamy do dwóch banków po 10tys. zł w banku A na 2% rocznie przy kapitalizacji
kwartalnej, w banku B na 2,2% rocznie, przy kapitalizacji półrocznej. Obilcz w którym
banku osiągniemy po roku wiekszy zysk i o ile
4 mar 18:19
Bogdan:
Przedstawiam pełne rozwiązanie:
Założenia:
1. cosx + cos3x + cos5x + cos7x ≠ 0
(cosx + cos7x) + (cos3x + cos5x) ≠ 0
2cos(4x)cos(3x) + 2cos(4x)cosx ≠ 0
2cos(4x) (cos(3x) + cosx) ≠ 0
2cos(4x) * 2cos(2x)cosx ≠ 0
cos(4x) ≠ 0 i cos(2x) ≠ 0 i cosx ≠ 0
4x ≠ π/2 + kπ i 2x ≠ π/2 + kπ i x ≠ π/2 + kπ, k € C
x ≠ π/8 + k*(π/4) i x ≠ π/4 + k*(π/2) i x ≠ π/2 + kπ
2. 4x ≠ π/2 + kπ
x ≠ π/8 + k*(π/2)
Przechodzimy do wykazania tożsamości:
Licznik: sinx + sin3x + sin5x + sin7x = (sin7x + sinx) + (sin5x + sin3x) =
= 2sin(4x)cos(3x) + 2sin(4x)cos(x) = 2sin(4x)(cos(3x) + cos(x)
Mianownik: cosx + cos3x + cos5x + cos7x = (cosx + cos7x) + (cos3x + cos5x) =
= 2cos(4x)cos(3x) + 2cos(4x)cosx = 2cos(4x) (cos(3x) + cosx)
Po skróceniu przez 2(cos(3x) + cosx) otrzymujemy: sin4x / cos4x = tg4x
co należało wykazać.
4 mar 18:20
4 mar 18:37
:(:(:(: Wpłacamy do dwóch banków po 10tys. zł w banku A na 2% rocznie przy kapitalizacji
kwartalnej, w banku B na 2,2% rocznie, przy kapitalizacji półrocznej. Obilcz w którym
banku osiągniemy po roku wiekszy zysk i o ile
4 mar 18:37