F. kwadratowa
Ola: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−1/3x2+bx+1,xeR.
a) Dla b=0 rozwiąż nierówność f(x)≥x+1.
b)Wyznacz wartość współczynnika b, tak aby osią symetrii wykresu funkcji była prosta o równaniu
x=6
5 sie 19:22
pomagacz:
a)
x ≥ 0
i
x ≤ −3
Odp. x ≥ 0 i x ≤ −3 (trzeba narysować przedział i zaznaczyć, a później dopisać do odpowiedzi
odpowiedni zakres, ale to raczej już umiesz

b)
tu próbuję kilku sposobów, ale wychodzi zawsze b = 2, a powinno być b = 4
http://www.wolframalpha.com/input/?i=-1%2F3+x^2+%2B+4x+%2B+1
5 sie 20:34
ICSP: b) os symetri jest również zwana x
w
x
w = 6
| | −b | | 2 | |
6 = |
| ⇔ b = 6 * |
| ⇔ b = 2*2 ⇔ b = 4 |
| | | | 3 | |
5 sie 22:26
Ola: pomagacz zrobiłam zadanie inaczej nieco niż ty, ale wyszedł mi taki sam wynik
6 sie 19:51
Ola: ICSP dzięki za podpunkt b)
6 sie 23:35