Funkcja kwadratowa
Ola: Funkcja kwadratowa f(x)=3x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe;x1=−2 oraz x2=1. Wyznacz wartości
współczynników b oraz c, a następnie oblicz, dla jakiego argumentu funkcja osiąga wartość
równą (−6)
5 sie 19:13
pomagacz:
f(x) = 3x2 + bx + c
x1 = −2
x2 = 1
f(x) = 3(x + 2)(x − 1) = 3(x2 − x +2x − 2) = 3x2 − 3x − 6
3x2 + bx + c = 3x2 − 3x − 6
b = −3
c = −6
f(x) = 3x2 − 3x − 6
f(−6) = ... podstawiasz za x = −6 i masz odpowiedź
następnym razem postaraj się wrzucić pakiet zadań w jednym poście, ok?
5 sie 20:40
Ola: Dobrze

Mam pytanie czy to jest postać iloczynowa funkcji 3(x + 2)(x − 1)

i podstawiłam za :
f(−6)=3(−6)
2−3(−6)−6=3x36+18−6=108+18−6=120
dobrze zrobiłam
6 sie 19:32
pomagacz:
tak

co do postaci iloczynowej:
3(x + 2)(x − 1) = 0
miejsca zerowe same się pokazują:
x
1 = −2
x
2 = 1
7 sie 20:18
Ola: ok
7 sie 20:23
In: Funkcja kwadratowa f(x) = − 2x 2 + hx +c ma dwa miejsca zerowe: x1 = − 1 oraz x2 = 3
Wyznacz wartości współczynników b oraz c, a następnie oblicz, dla jakiego argumenti
16 sty 22:59
janek191:

f(x) = −2*(x + 1)*( x −3) = −2*(x
2 −3 x + x − 3) = −2 x
2 + 4 x + 6
więc
b = 4 c = 6
===============
17 sty 10:47