matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
marcin:
Δx
dx
Czy dla a=0 i v=const. v
śr
=
=v=
?
Δt
dt
5 sie 19:04
Trivial:
Tak. Btw, jeżeli a=0 to automatycznie v=const.
5 sie 19:28
Wezyr:
Należy pamiętać że mamy doczynienia z wektorami. Zapis v=const jeśli dotyczy tylko wartości wektora prędkości nie wystarczy aby a=0. Zobacz na ruch jednostajny po okręgu.
v
2
v = const, a a
d
=
, tylko a
s
= 0
r
5 sie 21:46