mrowq: Jak zwykle przy funkcji kwadratowej najpierw liczymy deltę

Δ = b
2 − 4*a*c
a = 1 b = −2 c = −6
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−6) = 4 − 24 = −20
Teraz bierzemy punkty podejrzane o ekstrema, liczymy współrzędne wierzchołka:
x
0 = −
b2*a x
0 =
22 = 1
y
0 = −
Δ4*a y
0 =
204= 5
Wierzchołek mieści się w naszym przedziale, więc bierzemy go pod uwagę.
Teraz liczymy wartość funkcji dla krańców przedziału, ponieważ jest to przedział zamknięty:
f(
12) =
14 − 2*
12 − 6
f(
12) =
14 − 7
f(
12) = −6
34
f(
52) =
254 − 2*
52 − 6
f(
52) = 6
14 − 11
f(
52) = −4
34
Czyli wartość największa funkcji wynosi 5, najmniejsza −6
34