matematykaszkolna.pl
; Trivial: Zadanie dla chętnych: Adam i Marek zabawiali się w następującą grę. Adam wymyślał liczbę z zakresu od 0 do n−1. Zadaniem Marka było odgadnąć tę liczbę zadając Adamowi pytania, na które mógł odpowiadać jedynie TAK lub NIE. Znajdź najmniejszą liczbę pytań, po której Marek zawsze odnajdzie szukaną liczbę.
5 sie 16:43
bart: ja bym ciagle zawezal o polowe, ale nie chce mi sie kombinowac z zapisem
5 sie 16:54
Jack: pyta w której z połówek jest liczba, potem znów w której połówce itd. Tych kroków będzie hm... log2 (n−1)? Strzelam...
5 sie 16:58
Trivial: Zauważ, że jest n liczb do wyboru. Odpowiedź dla n postaci potęgi dwójki to log2n, ale ja pytałem o odpowiedź dla dowolnego n. emotka
5 sie 17:02
Jack: jeśli n jest zupełnie dowolną liczbą n>1, to wydaje mi się, że może tak w nieskończoność zgadywać...
5 sie 17:14
Trivial: Domyślnie n jest naturalne. emotka
5 sie 17:22
Jack: a idź Ty!
5 sie 17:23
Trivial: ok.
5 sie 17:26
Jack: nie chce liczyć, ale może tak: log2 (n−1) +n−1 (co drugi krok możemy trafiać na liczbę nieparzystą i po podzieleniu przez 2 dostać ułamek postaci k,5 − wówczas należy zapytać o dwie liczby k oraz k+1). Generalnie wychodzę z założenia, że mechanizm dzielenia na połowy jest najszybszy...
5 sie 17:32
Jack: hmm chociaż... ciężko uwierzyć, że to że liczba nie jest postaci n=2k miało powodować przyrost aż o n−1...
5 sie 17:35
Wezyr: Wystarczy, zapisać liczbę n−1 w zapisie dwójkowym. Minimalna ilość pytań to ilość cyfr w zapisie dwójkowym tej liczby. Przykład liczby z zakresu (0 − 7) 710 = 1112 należy zadać 3 pytania.
5 sie 18:09
Trivial: Odpowiedź to: sufit z lgn, gdzie lgn = log2n. Po podpowiedzi Wezyra to już proste. emotka
5 sie 19:33