;
Trivial:
Zadanie dla chętnych:
Adam i Marek zabawiali się w następującą grę. Adam wymyślał liczbę z zakresu od 0 do n−1.
Zadaniem Marka było odgadnąć tę liczbę zadając Adamowi pytania, na które mógł odpowiadać
jedynie TAK lub NIE. Znajdź najmniejszą liczbę pytań, po której Marek zawsze odnajdzie szukaną
liczbę.
5 sie 16:43
bart: ja bym ciagle zawezal o polowe, ale nie chce mi sie kombinowac z zapisem
5 sie 16:54
Jack:
pyta w której z połówek jest liczba, potem znów w której połówce itd. Tych kroków będzie hm...
log
2 (n−1)?

Strzelam...
5 sie 16:58
Trivial:
Zauważ, że jest n liczb do wyboru.
Odpowiedź dla n postaci potęgi dwójki to log
2n, ale ja pytałem o odpowiedź dla dowolnego n.
5 sie 17:02
Jack:
jeśli n jest zupełnie dowolną liczbą n>1, to wydaje mi się, że może tak w nieskończoność
zgadywać...
5 sie 17:14
Trivial:
Domyślnie n jest naturalne.
5 sie 17:22
Jack:
a idź Ty!
5 sie 17:23
Trivial:
ok.
5 sie 17:26
Jack:
nie chce liczyć, ale może tak: log2 (n−1) +n−1 (co drugi krok możemy trafiać na liczbę
nieparzystą i po podzieleniu przez 2 dostać ułamek postaci k,5 − wówczas należy zapytać o dwie
liczby k oraz k+1). Generalnie wychodzę z założenia, że mechanizm dzielenia na połowy jest
najszybszy...
5 sie 17:32
Jack:
hmm chociaż... ciężko uwierzyć, że to że liczba nie jest postaci n=2k miało powodować przyrost
aż o n−1...
5 sie 17:35
Wezyr:
Wystarczy, zapisać liczbę n−1 w zapisie dwójkowym.
Minimalna ilość pytań to ilość cyfr w zapisie dwójkowym tej liczby.
Przykład
liczby z zakresu (0 − 7)
710 = 1112 należy zadać 3 pytania.
5 sie 18:09
Trivial:
Odpowiedź to: sufit z lgn, gdzie lgn = log
2n.
Po podpowiedzi Wezyra to już proste.
5 sie 19:33