pochodne
mloda: witam!
ja mam jedno pytanie do konkretnie tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2100.html
rozumiem je,tylko zastanawiam się
dlaczego na samym początku jak jest (x
2*cosx)' rozbijamy to na (x
2)*cosx.. chodzi mi o to
dlaczego nie moze byc (cosx)'? czy w takich wypadkach to cosx traktujemy jak 5 w takim
zadaniu: (5x
2)'=5*(x
2)'?
5 sie 15:46
Jack:
przyjrzyj się dobrze na, co zostało to wyrażenie rozbite....
5 sie 16:06
pomagacz:
właściwie to jest podobne do (5x2)' bo:
(u*v)' = u' * v + u * v'
(5x2)' = 5' * x2 + 5 * (x2)' = 5 * 2x = 10x
a dlatego jest 5(x2)', bo jak pokazałem powyżej pochodna z liczby to 0
a teraz tak samo robimy (x2 * cos(x))'
(x2 * cos(x))' = (x2)' * cos(x) + x2 * (cos(x))' = 2x * cos(x) + x2 * (−sin(x)) =
= 2x * cos(x) − x2 * sin(x) = x(2cos(x) − xsin(x))
5 sie 20:52
5 sie 20:54