funkcje trygonometryczne
pomozcie: oblicz promien r kola wpisanego w trojkat ABC, majac dane AB=c, kat CAB=α, kat ABC=β. odp.
r=c/ctgα/2+ctgβ/2. wsk. c=rctgα/2+rctgβ/2.
5 sie 13:22
ICSP: było...
5 sie 13:24
5 sie 13:28
;) ZKS ;):
ICSP chcesz ciekawe zadanko na udowodnienie?
5 sie 13:38
ICSP: a trudne?
5 sie 13:44
;) ZKS ;):
Hmm dla Ciebie pewnie nie.

Jak nie będziesz mógł sobie poradzić (w co wątpię) to mogę dać Ci
wskazówkę.
5 sie 13:47
;) ZKS ;):
Wykazać że zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej a
a4 − a + 1 > 0
5 sie 13:50
ICSP: a4 − a + 1 > 0
a(a−1)(a2 + a + 1) > − 1
a2 + a + 1 dla każdej wartości a jest większe od zera( delta w nawiasie <0) tak więc wystarczy
wykazać że:
a(a−1) > −1 dla każdego a
a2 − a + 1> 0
Δ = 1 − 3 = −3
współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni oraz ten trójmian nie posiada pierwiastków
rzeczywistych tak więc wielomian a4 − a + 1> 0 nie posiada pierwiastków rzeczywistych i nie
przecina osi OX co kończy dowód.
Można tak zrobić?
5 sie 14:48
Vax: Tak, można też rozpatrzeć 3 przypadki, 1) a ≤ 0 ale wtedy a4−a ≥ 0 ⇒ a4−a+1 > 0 sprzeczność,
2) 0 < a < 1 ale wtedy 1 > a czyli a4−a+1 > 0 i ostatni a≥1 ale wtedy a4 ≥ a czyli a4−a+1 >
0 znowu sprzeczność.
5 sie 14:59
;) ZKS ;):
Można można ale znajdź taki ładny sposób bez przenoszenia na drugą stronę żeby było widać od
razu.
5 sie 15:00
ICSP: a
4 − a + 1 > 0
Na oko widać że wielomian o lewej stronie nie posiada pierwiastków rzeczywistych. Co kończy
dowód

Innego pomysłu nie mam.
5 sie 15:10
;) ZKS ;):
Wskazówkę podać?
5 sie 15:12
ICSP: dawaj.
5 sie 15:13
;) ZKS ;):
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zauważ że 1 = |
| + |
| + |
| . |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Coś już rozjaśniłem czy jeszcze nie?
5 sie 15:15
Godzio:
Kiedyś to zadanie dostałem od
Ety
5 sie 15:18
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a4 −a2 + |
| + a2 − a + |
| + |
| > 0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a2 − |
| )2 + (a − |
| )2 + |
| > 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest ≥ 0
suma liczb > 0 jest liczbą większą od 0
c.k.d.
5 sie 15:19
;) ZKS ;):
Ee to pewnie wiesz jak je rozwiązać.

Ja to znalazłem w zeszycie jak porządki robiłem w półce
na jakiejś klasówce na 6 było.
5 sie 15:21
;) ZKS ;):
O właśnie

o to chodziło mi rozwiązanie.
5 sie 15:22
Godzio:
To może takie łatwe teraz
Udowodnij, że liczba 2011√√37 + 6 + 2011√√37 − 6 jest większa od 2
5 sie 15:25
ICSP: ten drugi pierwiastek to √37 +6 czy √37+6 ?
5 sie 15:31
Godzio:
√37 + 6 i √37 − 6
5 sie 15:31
ICSP: najpierw zapiszmy tą nierówność
(√37 + 6)1/2011 + (√37 − 6)1/2011 >2
Podnieśmy to obustronnie do kwadratu:
(73 + 12√37)1/2011 + 2 +(73 − 12√37)1/2011 > 4
(73 + 12√37)1/2011 + (73 − 12√37)1/2011 > 2
obydwie liczby są większe od 1. Pierwiastek n−tego stopnia z liczby większej od 1 zawsze jest
liczbą większą od 1. Suma dwóch liczb większych od 1 jest liczba większą od 2.
Dużo głupot powypisywałem?
5 sie 15:36
Godzio:
Wszystko jest prawdą tyle, że "na oko" tego nie powinno się robić, przy mega dużych liczbach
już byś nie określił czy to jest prawda czy nie, szukaj innego sposobu
5 sie 15:39
Godzio:
To zadanie można całkowicie uogólnić:
n√√a2 + 1 + a + n√√a2 + 1 − a > 2
5 sie 15:46
ICSP: hmm to może tak:
(√37 + 6)1/2011 + (√37 − 6)1/2011 > 2
znowu obustronnie do kwadratu:
(√37 + 6)2/2011 +2 + (√37 − 6)2/2011 > 4
(√37 + 6)2/2011 −2 + (√37 − 6)2/2011 > 0
(√37 + 6)2/2011 −2(√37+6)(√37−6)1/2011 (√37 − 6)2/2011 > 0
((√37 + 6)1/2011 + (√37 − 6)1/2011)2 > 0
5 sie 15:48
Godzio:
Może być, pokaże taki sposób:
Można zauważyć że
√37 + 6 i
√37 − 6 to liczby odwrotne więc:
√37 + 6 = a
a
2 − 2a + 1 > 0
(a − 1)
2 > 0 dla a ≠ 1
5 sie 15:51
Godzio:
Chodziło mi oczywiście o cały pierwiastek:
2011√√37 + 6 = a itd ...
5 sie 15:52
Godzio:
Wykaż,że jeżeli a,b,c są długościami boków Δ−ta oraz R i r długościami promieni okręgu
opisanego i okręgu wpisanego w ten trójkąt to zachodzi warunek:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| 2Rr | | ab | | ac | | bc | |
Tego zadania już nie sprawdzę bo kończę na teraz, jak chcesz możesz je zrobić
5 sie 15:53
Grześ: Jeśli mozna, to spróbuję zrobić to zadanie

Korzystamy tutaj z zależności pola trójkąta względem promienia wpisanego i opisanego:
| | abc | | 1 | |
P= |
| oraz P= |
| (a+b+c)*r |
| | 4R | | 2 | |
Porównujemy je:
| abc | | 1 | |
| = |
| (a+b+c)*r / *2 |
| 4R | | 2 | |
C.N.D

Chyba dobrze?
5 sie 16:03
xXx:

| | 2P | | (a+b+c)r | |
r= |
| ⇒ P= |
| |
| | a+b+c | | 2 | |
5 sie 16:06
Vax: Grześ dobrze

Pozwolę sobie dać kolejne zadanie, rozwiąż równanie:
3√9−√x+1 +
3√7+√x+1 = 4
(Pod pierwiastkami 3 stopnia mamy odpowiednio (9−
√x+1 oraz 7+
√x+1)
5 sie 16:20
;) ZKS ;):
Godzio to jak byś mógł powrzucać parę ciekawych zadań na udowodnienie , f. kwadratową ,
wielomiany itp. Byłbym wdzięczny.
5 sie 16:23
Godzio: 3√9 − √x + 1 + 3√7 + √x + 1 = 4 √x + 1 = t D = <−1,∞)
3√9 − t + 3√7 + t = 4 /3
16 + 123√(9 − t)(7 + t) = 64
3√(9 − t)(7 + t) = 4 /3
63 + 2t − t2 = 64
t2 − 2t + 1 = 0
(t − 1)2 = 0
t = 1 ⇒ x = 0
Zaraz coś powrzucam, mam jeszcze chwilkę czasu
5 sie 16:36
Vax: Można też w ten sposób, niech 3√9−√x+1 = a , 3√7+√x+1 = b, wówczas mamy:
{a+b = 4
{a3+b3 = 16
Skąd dostajemy, że jedynym rzeczywistym rozwiązaniem jest a=b=2 skąd 2 = 3√9−√x+1 skąd
√x+1 = 1 czyli x=0.
5 sie 16:44
Godzio:
1. W okrąg o promieniu 1, wpisano trójkąt o bokach długości a, b i c. Wykaż, że trójkąt ten
jest ostrokątny gdy a
2+b
2+c
2 > 8
| | nn − 1 | |
2. Wykazać, że |
| jest nieparzystą liczbą naturalną dla wszystkich n ≥2. |
| | n − 1 | |
3. Udowodnić, że dla dowolnych a,b takich, że a ≥ b > 0 zachodzi nierówność
| (a − b)2 | | a + b | | (a − b)2 | |
| ≤ |
| − √ab ≤ |
| |
| 8a | | 2 | | 8b | |
4. Udowodnić, że dla dowolnych a,b,c zachodzą nierówności
a
2 + b
4 + c
4 ≥ abc(a + b + c)
| ab | | ca | |
| + U[bc}{a} + |
| ≥ a + b + c |
| c | | b | |
ab + bc + ca ≥
√3abc(a + b + c)
Udowodnić, że dla dowolnych a,b,c spełniających warunek a
2 + b
2 + c
2 = 1 zachodzą
nierówności:
5 sie 16:47
Vax: Pozdrawiam osobę podszywającą się pode mnie
5 sie 16:55
;) ZKS ;):
| | 1 | |
− |
| ≤ 0 ≤ a2 + b2 + c2 − ab − bc − ca / *2 |
| | 2 | |
−1 ≤ 0 ≤ (a − b)
2 + (a − c)
2 + (b − c)
2
Wystarczy coś takiego?
ab + bc + ca ≥
√3abc(a + b + c) /
2
a
2b
2 + b
2c
2 + c
2a
2 + 2ab
2c + 2a
2bc + 2abc
2 ≥ 3abc(a + b + c)
a
2b
2 + b
2c
2 + c
2a
2 − a
2bc − ab
2c − abc
2 ≥ 0 / *2
(ab − bc)
2 + (bc − ca)
2 + (ca − ab)
2 ≥ 0
Może być tak zrobione?
5 sie 23:21
Vax: | | 1 | |
Może, tylko w 1 nierówności nie widzę zbytnio jak udowodniłeś, że − |
| ≤ ab+ac+bc |
| | 2 | |
5 sie 23:37
;) ZKS ;):
Poprawiam
| | 1 | |
− |
| ≤ ab + bc + ca ≤ 1 / −ab − bc − ca |
| | 2 | |
| | 1 | |
− |
| − ab − bc − ca ≤ 0 ≤ a2 + b2 + c2 −ab − bc − ca / * 2 |
| | 2 | |
−[(a + b)
2 + (a + c)
2 + (b + c)
2] ≤ 0 ≤ (a − b)
2 + (a − c)
2 + (b − c)
2
5 sie 23:38
;) ZKS ;):
O właśnie poprawiłem bo się trochę walnąłem i zapomniałem o drugim członie.
5 sie 23:39
Godzio:
W pierwszym nie dowodzisz, że
W drugim jest ok
5 sie 23:40
Godzio:
Teraz ok
5 sie 23:41
;) ZKS ;):
| ab | | bc | | ca | |
| + |
| + |
| ≥ a + b + c / * abc |
| c | | a | | b | |
a
2b
2 + b
2c
2 + c
2a
2 ≥ abc(a + b + c) / *2
(ab − bc)
2 + (ab − ca)
2 + (bc − ca)
2 ≥ 0
A w tamtym
a
4 + b
4 + c
4 tak?
5 sie 23:45
Vax: | | bc | | ac | | ab | |
@Godzio w nierówności |
| + |
| + |
| ≥ a+b+c brakuje założenia o tym, że |
| | a | | b | | c | |
niewiadome są dodatnie − kontrprzykład a=b=1 , c=−1
5 sie 23:45
Godzio:
Tak zgadza się, nie dopatrzyłem oczywiście miało być
"dla dowolnych dodatnich a,b,c" (tyczy się 2 i 3 nierówności, w 1 jest dowolnie)
5 sie 23:48
Godzio:
I oczywiście a
4 + b
4 + c
4
5 sie 23:49
;) ZKS ;):
Pewnie nie dopisał Godzio bo tak to by znak zmieniła nierówność.
5 sie 23:49
;) ZKS ;):
Chyba jutro już porobię bo jakoś ciężko mi przy tych myśleć.
6 sie 00:48
Godzio:
Ktoś próbuje ? Zadanie 1, 2, 3, 4a są nieruszone jeszcze
6 sie 15:45
;) ZKS ;):
a
4 + b
4 + c
4 ≥ abc(a + b + c)
a
4 + b
4 + c
4 ≥ a
2b
2 + b
2c
2 + c
2a
2 ≥ ab
2c + a
2bc + abc
2
| 1 | | 1 | |
| (2a4 + 2b4 + 2c4) ≥ |
| (a2(b2 + c2) + b2(a2 + b2) + c2(a2 + b2)) ≥ |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | |
|
| (2a2bc + 2ab2c + 2abc2) |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| (2a4 + 2b4 + 2c4) ≥ |
| (a2(b2 + c2) + b2(a2 + b2) + c2(a2 + b2)) ≥ |
| 2 | | 2 | |
≥ a
2bc + ab
2c + abc
2
| 1 | | 1 | |
| (2a4 + 2b4 + 2c4) ≥ |
| (a2(b2 + c2) + b2(a2 + b2) + c2(a2 + b2)) ≥ |
| 2 | | 2 | |
≥ abc(a + b + c)
Może być?
7 sie 00:33
Godzio:
Nie trzeba była wprowadzać dodatkowej nierówności, ale jest ok
a4 + b4 + c4 ≥ abc(a + b + c) / * 2
2a4 + 2b4 + 2c4 − 2a2bc − 2ab2c − 2abc2 ≥ 0
2a4 + 2b4 + 2c4 − 2a2b2 − 2a2c2 − 2b2c2+ 2a2b2 + 2a2c2 + 2b2c2 − 2a2bc − 2ab2c
− 2abc2 ≥ 0
(a2 − b2)2 + (a2 − c2)2 + (b2 − c2)2 + (ab − ac)2 + (ab − bc)2 + (ac − bc)2 ≥ 0
7 sie 00:39
;) ZKS ;):
Jej już mnie nie denerwuj tyle myślałem a tutaj Ty zrobiłeś w 2 linijkach.
7 sie 00:41
ICSP: i teraz
Godziu powiedz mi jakim cudem udało ci się zauważyć te wszystkie kwadraty?
7 sie 00:42
;) ZKS ;):
Trzeba mieć jednak smykałkę do tego typu rzeczy jak
Godzio niestety ja jej nie posiadam.
7 sie 00:46
Godzio:
Wczoraj na to wpadłem, też te zadania robiłem

Ale te wszystkie nierówności miały coś ze sobą
wspólnego więc nie trudno było coś ułożyć
7 sie 00:46
Godzio:
Jak ja

? Chyba jak
Vax
7 sie 00:46
Vax: Można trochę inaczej, bez zauważania kwadratów. Możemy bez straty ogólności założyć, że a,b,c
są nieujemne (jeżeli są ujemne to lewa strona pozostaje bez zmian − mamy wszystkie niewiadome
w parzystej potędze, czyli zmniejszyć może się jedynie prawa) oraz z nierówności między
| | 2a4+b4+c4 | |
średnią arytmetyczną a geometryczną |
| ≥ a2bc, dodajemy tą i 2 podobne |
| | 4 | |
nierówności i mamy tezę.
7 sie 00:48
Vax: Ee tam smykałka, po prostu dużo przerobionych zadań
7 sie 00:48
Vax: Poza tym i tak jeszcze bardzo wielu rzeczy nie umiem i cały czas trzeba to nadrabiać
7 sie 00:50
;) ZKS ;):
Vax i Ty macie coś takiego tylko nie wiem jak to robicie hehe.
7 sie 00:50
Godzio:
Do Vaxa brakuje mi jeszcze cho cho, wątpię żebym kiedyś go "doścignął" za późno zacząłem
uczyć się matematyki ...
7 sie 00:52
;) ZKS ;):
Oczywiście i nie zapominając tutaj obecnego
ICSP ostatnio znalazłem takie coś jak
"Ku chwale nierówności" i trochę sobie to czytałem.
7 sie 00:52
;) ZKS ;):
To co ja mogę powiedzieć jak Ty mówisz że za późno wziąłeś się za naukę.
7 sie 00:53
Godzio:
Dopiero w 3 gimnazjum się zainteresowałem .... i teraz żałuję
7 sie 00:55
;) ZKS ;):
To ja wolę nie mówić kiedy mnie zaczęła interesować matematyka i też niestety żałuję
7 sie 00:56
Godzio:
Dobra tam

Trzeba te 3 zadania wykończyć jeszcze
7 sie 00:59
;) ZKS ;):
Chwila zastanowienia i może coś się wykombinuje.
7 sie 01:03
;) ZKS ;):
| (a − b)2 | | a + b | | (a − b)2 | |
| ≤ |
| − √ab ≤ |
| |
| 8a | | 2 | | 8b | |
| (a − b)2 | | (√a − √b)2 | | (a − b)2 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 8a | | 2 | | 8b | |
| (a − b)2 | | (a − b)2 | |
| ≤ (√a − √b)2 ≤ |
| / √ |
| 4a | | 4b | |
| a − b | | a − b | |
| ≤ √a − √b ≤ |
| |
| 2√a | | 2√b | |
| a − b − 2a + 2√ab | | a − b − 2√ab + 2b | |
| ≤ 0 ≤ |
| |
| 2√a | | 2√b | |
| −(√a − √b)2 | | (√a − √b)2 | |
| ≤ 0 ≤ |
| |
| 2√a | | 2√b | |
Nie wiem czy się gdzieś nie walnąłem.
7 sie 01:15
Godzio:
Jest ok
7 sie 01:17
Vax: Jest ok
7 sie 01:17
Vax: Godzio pierwszy

Dobra, ja będę powoli leciał spać, trzeba rano wstać, dobranoc
wszystkim i powodzenia w reszcie zadań
7 sie 01:18
Godzio:
Dobranoc
7 sie 01:19
;) ZKS ;):
Patrz aż sam się zdziwiłem że od razu mi wyszło pięknie wyszło to myślałem że gdzieś się
walnąłem. Ach ta duma po zrobieniu zadania.
7 sie 01:20
;) ZKS ;):
Dobranoc
Vax.
7 sie 01:20
;) ZKS ;):
1. to nawet nie będę ruszał bo to jest planimetria (a ja tak bardzo przepadam za tym działem) a
w 2. niestety chyba nic nie wykombinuję na dzień dzisiejszy.
7 sie 01:36
Godzio:
Ja 2 póki co nie wiem jak zrobić hmmm
7 sie 01:41
;) ZKS ;):
| nn − 1 | | (n(1/2)n − 1)(n(1/2)n + 1) | |
| = |
| |
| n − 1 | | n − 1 | |
Tylko pytanie co dalej?
7 sie 02:02
;) ZKS ;):
Nie dzisiaj to ja tego zadania nie ruszę chyba będę powoli szedł spać ale jeszcze chwilkę
pomyślę.
7 sie 02:03
Vax: To może zrobię 2:
Rozpatrzmy 2 przypadki, 1) n jest parzyste, wówczas mamy sumę n−1 liczb parzystych i 1, czyli
liczby nieparzystej, co będzie nieparzyste, 2 przypadek n jest nieparzyste, wtedy 1+n −
parzyste, n
2+n
3 − parzyste itd.. aż w końcu n
n−3 + n
n−2 − parzyste i zostaje ostatni
składnik n
n−1 który jest nieparzysty, czyli cała suma jest nieparzysta.
7 sie 14:18