matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny
Grzesiek:
Oblicz, z ilu wyrazów składa się ciąg arytmetyczny (a
n
) o wyrazach: -2,1,4,7,...,49
4 mar 17:44
mlody:
a
1
=-2 a
2
=a
1
+r ; r=3 a
n
=49 a
n
=a
1
+(n-1)r ;49=-2+3n-3; 3n=54 to n=18
4 mar 17:51