matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
monius:
liczba a jest wieksza od liczby b o 20 procent. o ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a ?
5 sie 11:46
monius:
pomocy
5 sie 12:13
Trivial:
Może spróbujesz sama?
5 sie 12:48
pomagacz:
a = b + 20%b 1% = 0,01 20% = 0,2 a = b + 0,2b a = 1,2b
12
a =
b // *U{10}{12)
10
10
a = b
12
10
→ x(%)
12
12
= 1 → 100%
12
−−−−−−−−−−−−−−−−
10
* 100%
12
1000
1
x =
=
% = 83
% ≈ 83,33%
1
12
3
100% − 83,33% = 16,66% Odp. b jest mniejsza od a o około 16,66%
5 sie 12:59
pomagacz:
jest błąd składniowy:
10
a = UP12}{10}b // *
12
5 sie 13:00
pomagacz:
znowu błąd, ja nie mogę
12
10
a =
b // *
10
12
5 sie 13:00