indukcja matematyczna
szarlotka: Witam

Mam pewien problem z zadaniem, które brzmi następująco: udowodnij, że dla n∊Z jeżeli
n≥2 n
2 + 1 nie jest podzielne przez 3. Udowodniłam to poprzez podstawienie za n 3k+1 i 3k+2,
a jak udowodnić powinno się to założenie za pomocą indukcji? Bardzo proszę o pomoc

i z góry
dziękuję.
5 sie 06:38
Basia:
⋀n≥2 n2+1 nie jest podzielne przez 3
Twój sposób dowodu jest dobry tylko musisz rozważyć trzy przypadki:
n = 3k, n = 3k+1, n=3k+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
musisz mieć dowód indukcyjny ? Twój sposób w tym wypadku jest lepszy
5 sie 09:19
szarlotka: niestety musi to być dowód indukcyjny... tylko jak go przeprowadzić? czy za n należy podstawić
k+1?
5 sie 16:48
szarlotka: może to ma wyglądać tak:
jeżeli za n podstawię 2 (bo skoro n≥2 to chyba nie mogę podstawić 1?) wówczas n
2+1=(2)
2+1=5 z
czego wynika, że 5 nie jest podzielne przez 3, zatem założenie jest prawdziwe?
teraz chyba robi się dowód indukcyjny w ten sposób, że należy za n podstawić n+1, wyjdzie mi
równanie kwadratowe, ale co takiego muszę zrobić w następnej kolejności?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi
5 sie 16:55
Jack:
1. dla n=2 mamy 22+1=5 lecz ∼3|5.
2. dla n=k zakładamy, że ∼∃m∊N 3m=k2+1 ⇔ ∀m∊N 3m≠k2+1
3. dla n=k+1 mamy udowodnić, że ∀p∊N 3p≠(k+1)2+1
Widać, że znacznie prościej będzie rozwiązać to podstawiając przypadki... albo niewprost.
5 sie 17:12
szarlotka: tak, ale niestety moja psorka życzy sobie dowód poprzez indukcję...
5 sie 17:19
szarlotka: he he tak sobie pomyślałam, że można zrobić jeszcze coś takiego:
n n
2+1
1 2
2 5
3 10
itp...
5 sie 17:26
szarlotka: up
5 sie 21:00