nierówności trygonometryczne
tn: Witam,
na czym polega rozwiązywanie nierówności trygonometrycznych, w sensie do jakiej postaci należy
dojść
4 sie 20:03
ICSP: do takiej w której będziesz mógł wyznaczyć wartości kątów, czyli:
1. Sprowadź do tylko jednej funkcji trygonometrycznej
2. Sprowadź do iloczynu jednej lub więcej funkcji trygonometrycznych
4 sie 20:22
Trivial:
Rozwiązywanie jakichkolwiek równań i nierówności sprowadza się do tego samego. Maksymalnie je
uprościć korzystając z odpowiednich własności, a potem rozwiązać.
4 sie 20:26
tn: a np. taka:
tg2x > 0
4 sie 20:34
ICSP: tg x = 0 ⇔ x = kπ gdzie kl dowolna liczba należąca do Z
| | kπ | |
tg2x = 0 ⇔ x = |
| gdzie k dowolna liczba należąca do Z |
| | 2 | |
4 sie 20:37
Trivial:
Musisz się zastanowić, kiedy funkcja tg jest dodatnia. Ja robię to tak: wyobrażam sobie wykres
| | π | | π | |
funkcji tangens w 'podstawowym' przedziale, czyli (− |
| , |
| ). Stąd wiem, że: |
| | 2 | | 2 | |
Teraz muszę się zastanowić jaki jest okres tangensa → kπ, gdzie k jest całkowite (możemy
pozostać w miejscu (k=0), cofać się (k<0) lub iść do przodu (k>0)). Mając tą wiedzę, możemy
zapisać:
Teraz już możemy rozwiązać ze względu na x. W tym wypadku wystarczy podzielić.
Zapiszemy teraz w postaci przedziałowej:
| | kπ | | π | | kπ | |
x ∊ ( |
| , |
| + |
| ), k∊ℤ |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
4 sie 20:41
ICSP: | | π | | π | | 3 | | π | |
tg x > 0 ⇔ x ∊ ( |
| + |
| k ; |
| π + |
| k) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
4 sie 20:42
ICSP: tg2x
4 sie 20:42
tn: mam jeszcze parę pytań:
czy wzory redukcyjne będę miał na karcie wzorów na maturze?
z czego te wzory wynikają?
mamy czasem sinα, ale czasem sin2α − czy to jest sinus podwójnego kąta?
4 sie 22:05
xXx: nie ma ich w karcie wzorów ale można je bardzo łatwo zapamiętać:
funkcja(β+α)= + funkcja α ; gdy kąt β+α leży w dodatniej ćwiartce danej funkcji i β to 90o lub
270o
funkcja(β+α)= − funkcja α ; gdy kąt β+α leży w ujemnej ćwiartce danej funkcji i β to 90o lub
270o
funkcja(β+α)= + kofunkcja α ; gdy kąt β+α leży w dodatniej ćwiartce danej funkcji i β to 180o
funkcja(β+α)= − kofunkcja α ; gdy kąt β+α leży w ujemnej ćwiartce danej funkcji i β to 180o
4 sie 22:31
xXx: co do drugiego pytania to tak sin2α to funkcja sinus podwojonego kąta α
4 sie 22:34