Długość boków wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny. Ile ma boków ?
kaja: Długśćc boków wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3 cm. Najdłuższy bok tego wielokąta
ma 35 cm a jego obwód jest równy 220 cm. Ile boków ma ten wielokąt ?
4 sie 19:21
Klaudia: obwód to suma wszystkich boków czyli Sn
różnica=3
4 sie 19:23
kaja: No tak tyle to wiem... Ale najdłuższy bok wielokąta ? a co za a1 ?
4 sie 19:26
ICSP: OCZYWIŚCIE Z PRZYCZYN OCZYWISTYCH PISZEMY ZAŁOŻENIE: a
1 >0


co wiemy

ciąg arytmetyczny o różnicy 3
wzór na n−ty wyraz w ciągu arytmetycznym : a
n = a
1 + (n−1)r
r = 3 czyli możemy to zapisać w sposób następujący:
a
n = a
1 + (n−1)r ⇔ a
n = a
1 + 3n − 3 ⇔ a
1 = a
n − 3n + 3
| | an − 3n + 3 + an | |
220 = |
| * n . Oczywiście z treści zadania wiemy że an = 35 |
| | 2 | |
| | −3n + 73 | |
220 = |
| * n ⇔ 440 = −3n2 + 73n ⇔ −3n2 + 73n − 440 = 0 ⇔ 3n2 − 73n + 440 = 0 |
| | 2 | |
Δ = 5329 − 5280 = 49
√Δ = 7
| | 73 + 7 | |
n1 = |
| = 13,(3) − odpada. n ∊N |
| | 6 | |
Odp. Ten wielokąt ma 11 boków.
4 sie 23:41
kaja: Dziękuję ICSP, teraz już wszystko wiem
6 sie 11:28