..
Klaudia: oblicz wartości wyrażenia dla podanych obok wartości zmiennych
a)
| | a−2 | | b−2 | |
( |
| + |
| ) dla a=√2, b=√3 |
| | 1−a−2 | | 1−b−2 | |
proszę o pomoc , próbowałam coś liczyć ale nie wychodził mi wynik z odpowiedzi.
tzn podstawiłam wartości pod a i b, poźniej w środku odwróciłam oba ułamki ze zmianą znaku
potęgi na zewnątrz nawiasu,wykonałam działania na potęgach i nie wyszło

Coś spaprałam.
| | 4 | |
Ma wyjść |
| wg odpowiedzi. |
| | 9 | |
4 sie 18:57
Klaudia: miało być (...)−2
4 sie 19:41
ICSP: Chwilka. Już piszę.
4 sie 20:23
ICSP: Najpierw zapiszmy wartości a
−2 oraz b
−2
| | 1 | | 1 | |
a−2 = (√2)−2 = |
| analogicznie b−2 = |
| |
| | 2 | | 3 | |
Teraz wprowadźmy to do tego wyrażenia:
| | | |
| + |
| = chwilowo pominę to że cały ten nawias jest |
| | | |
podniesiony do potęgi −2. Wykonam działania a na sam koniec podniosę go do tej potęgi
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= 1 + |
| * |
| = 1 + U{1}[2} = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Teraz wrócę do pominiętej potęgi
| | 3 | | 2 | | 4 | |
( |
| )−2 = ( |
| )2 = |
| . |
| | 2 | | 3 | | 9 | |
Tylko pamiętaj że jak piszesz to nie możesz tak jak ja pomijać niektórych fragmentów.
Ja zrobiłem to tylko aby było bardziej zrozumiale i aby tok rozwiązywania zadania był wyraźnie
widoczny.
Pozdrawiam.
4 sie 20:29
Klaudia: dziękuje,teraz już rozumiem.
4 sie 20:35