proporcja
ciekawy: jak powinno pisac sie proporcje?
tak: czy tak:
a −−−−−− c a/b=c/d
b −−−−−− d
4 sie 13:26
ICSP: raczej ten pierwszy spsób. Drugi wyklucza dwa rozwiązania: b oraz d ≠ 0
4 sie 13:28
Jack:
nie ma znaczenia... Jeśli b,d=0, to można po prostu odwrócić proporcję. Jeśli któryś jeszcze
wyraz jest równy 0, wówczas po prostu proporcja nie zachodzi.
4 sie 13:47
ciekawy: jakies inne opinie?
4 sie 19:20
ciekawy: a jakie w szkole uznaja?
5 sie 14:53
AS:
| | a | | c | |
a : b = c : d lub |
| = |
| |
| | b | | d | |
Za prawdziwą uznaje się,gdy zachodzi warunek: a*d = b*c
5 sie 15:35