Proporcje proszę o pomoc
Jolka: 1.Wielkości x i y są odwrotnie proporcjonalne, a skala proporcji wynosi 4.
Ile wynosi x jeśli y=2
2.X i y sa odrotnie proporcjonalne. Jak zmieni się y, jeśli zwiększymy X dwukrotnie.
3.X i y są odwrotnie proporcjonalne. Jeśli x= 5 to y =10.
Ile jest równe y jeśli x=2
4 sie 12:05
ICSP:
k = 4, y = 2
w pamięci można policzyć ze x = 8.
| | x | | 2x | |
2. |
| = |
| ⇔ xz = 2xy ⇔ z = 2y |
| | y | | z | |
Wzrośnie dwa razy.
Jednak tego podpunktu nie jestem pewien.
| | 5 | | 2 | |
3. |
| = |
| ⇔ 5y = 20 ⇔ y = 4 |
| | 10 | | y | |
4 sie 12:37
Jolka: Chcialam się upewnic , bo w odpowiedziach jest zad.1 − x=2, zad.2.− zmniejszy sie dwa razy,
zad.3. y=25 , nie wiem czy w odpowiedziach nie ma pomylek.
Sama nie wiem.
4 sie 14:15
ICSP: omg...
nie wiem co to funkcja odwrotnie proporcjonalna...
wzór funkcji odwrotnie proporcjonalnej to:
Zad. 1
k = 4
Zad. 2
y rzeczywiście zmniejszy się dwa razy.
teraz x zwiększamy dwukrotnie
| y' | | a | | x | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| czyli zmiejszy się dwa razy |
| y | | 2x | | a | | 2 | |
Zad. 3
x = 5 oraz y = 10
teraz za x wstawiamy dwa
Chyba potrzebuję wakacji , bardzo długich wakacji.
4 sie 18:49
Jolka: Dzięki za pomoc
5 sie 14:15