PILNE.! prosze o pomoc
Karina22: 1. 83 - 36x2 + 54x - 27 = 0
2. 7x3 + 2x2 -21x - 6 = 0
polecenie: rozłóż na czynniki
4 mar 17:13
mlody: a przy 8 jest x3?
4 mar 17:41
Karina22: tak
4 mar 17:42
mlody: Jesli tak to 1) 4x2(2x-9)+27(2x-1)=0
4 mar 17:43
mlody: 2)7x+2(x2-3)=0
4 mar 17:44
Bogdan:
A może tak:
8x3 - 36x2 + 54x - 27 = 0
8x3 - 27 - 18x(2x - 3) = 0
do wyrażenia 8x3 - 27 stosujemy wzór skróconego mnożenia a3 - b3
(2x - 3)(4x2 + 6x + 9) - 18x(2x - 3) = 0
(2x - 3)(4x2 + 6x + 9 - 18x) = 0
(2x - 3)(4x2 - 12x + 9) = 0
(2x - 3)(2x - 3)2 = 0
(2x - 3)3 = 0
4 mar 17:53