rownania z parametrem
dymass: Dla jakiej wartości parametru k proste o równaniach y=k
2 + 2 - x i y=x - k(k + 2)
przecinają sie w punkcie należącym do:
a) prostokąta ABCD, gdzie A=(1,4), B=1,-2), C=(3,-2), D=(3,4)
b) trójkąta ABC, gdzie A=(1,4), B=(3,4), C=(3,-2)
NIE MAM POJECIA JAK ZABRAC SIE ZA TO ZADANIE
4 mar 17:07
dymass: nikt nie ma pomysłu

5 mar 17:44
Mickej: ide na brzydule a po brzyduli ci wytłumacze
5 mar 17:56
dymass: hehe

ok fajnie czekam
5 mar 18:24
Basia:
musisz rozwiązać układ równań
y = -x + (k2+2)
y = x - k(k+2)
--------------------------
2y = k2+2 -k(k+2) = k2 + 2 - k2 - 2k = 2 - 2k = 2(1-k) /:2
y = 1-k
----------------
1-k = x -k(k+2)
1-k +k(k+2) = x
x = 1-k + k2 + 2k
x = k2 +k +1
------------------------
a) w prostokącie 1≤ x ≤3 -2 ≤ y ≤4
czyli musisz rozwiązać układy nierówności:
k2 + k +1 ≥ 1
k2 + k + 1 ≤ 3
1-k ≥ -2
1-k ≤ 4
część wspólna zbiorów rozwiązań tych nierówności to odpowiedź do zadania
b)
jeżeli narysujesz ten trójkąt zobaczysz, że
1 ≤ x ≤ 3
-2 ≤ y ≤ 4
ale to nie wszystko
trzeba napisać równanie prostej AC
4 + 2
y + 2 = ---------- *(x-3)
1 - 3
y + 2 = -3(x-3)
y = -3x + 9 -2
y = -3x +7
Twoje x i y muszą spełniać układ nierówności:
1 ≤ x ≤ 3
-2 ≤ y ≤ 4
y ≥ -3x + 7
czyli:
k2 + k +1 ≥ 1
k2 + k +1 ≤ 3
1-k ≥ -2
1-k ≤ 4
1-k ≥ -3(k2 + k + 1) + 7
rozwiązywania dużo, ale życzę powodzenia
5 mar 18:39
Mickej: Zaczynasz od narysowania trójkąta

następnie kolorujesz go na różowo bo ja tak lubie

punkt przecięcia prostych to zapewne wiesz jak się wyznacza przyrównuje sie je

więc jak je porównasz przekształcisz podzielisz przez 2 to otrzymasz takie równanie
x-k
2-k-1=0
teraz tak najbardziej wysunięty punkt z góry to A(1,4)
więc podstawiasz pod x i robisz taką nierówność bo musi sie przecinać pod tym punktem
4≥1-k
2-k-1 to wiesz jak rozwiązać a drógie równanie bedziesz miał z punktu C(3,-2)
-2≤3-k
2-k-1 wyjdą ci przedziały wyznaczasz wspulny i jest rozwiązanie
5 mar 18:43
dymass: ulala duzo tego, jutro to przeanalizuje bo dzis musze sie zająć lekcjami na jutro

dzieki wielkie
5 mar 18:59