Robin: 1. Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego graniastosłupa jest
równa 110. Oblicz ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa ?
2. Pan Nowak założył lokatę w banku 10 000 Po czterech latach bank naliczył 4641
odsetek(przed opodatkowaniem). Oprocentowanie było stałe. Jakie było oprocentowanie w
skali roku jeśli bank kapitalizował odsetki co rok ?
To 2 już się chyba gdzień na forum przewinęło ale nie widziaem odpowiedzi.
9 kwi 22:51
Jakub: n - liczba krawędzi podstawy
n(n-3)/2 - liczba przekątnych podstawy (taki jest wzór)
podstawy są dwie więc
2*n(n-3)/2 = n(n-3)
do tego dochodzą przekątne ścian bocznych (prostokątów) n*2 (prostokąt ma 2 przekątne)
układasz równanie
n(n-3)+n*2 = 110 i rozwiązujesz
W drugim zadaniu skorzystaj ze wzoru na procent składany
292
K=10000+4641
K
0=10000
n=4
ułóż równanie i znajdź p
9 kwi 23:41
Robin: oo dzięki, ale w drugim zadaniu muszę znać wzór skróconego mnożenia na (1+p)
4 
sląd
takie wzory

jakby było np przez 7 lat ?

coś czuje że o czymś tu zaomniełem
10 kwi 18:28
Robin: przecież napierw mogę spierwiastkować
4√, i będzie eleganko

Dzieki

10 kwi 18:35
Jakub: Właśnie można po prostu spierwiastkować. A jak nie masz odpowiedniego kalkulatora to dwa
razy użyj pierwiastka stopnia drugiego.
10 kwi 19:44