Uprość wyrażenie
Bartek: Jak z wyrażenia:
[2+(2+4+8+...+2n)]:2n+4
dojść do tego, że to 1/8 ?
4 mar 17:04
Bartek: pomoże ktoś
4 mar 18:16
Bartek: uhhh, nikt nie ma pojęcia jak się do tego zabrać ?
4 mar 18:55
Bogdan:
Licznik: 2+(2+4+8+...+2n)
wyrażenie w nawiasie jest sumą n wyrazów ciągu
geometrycznego (an), w którym a1 = 2, q = 2, stosujemy wzór
Sn = a1 * (qn - 1) / (q - 1)
2+(2+4+8+...+2n) = 2 + 2 * (2n - 1) / (2 - 1) = 2 + 2(2n - 1) = 2*(1 + 2n - 1) =
= 2*2n = 21 + n
Ostatecznie 21 + n / 2n + 4 = 21 + n - n - 4 = 2-3 = 1/8
4 mar 18:56
Bartek: jesteś najlepszy !

wielkie dzięki
4 mar 18:57
:(:(:(: ____¶¶¶¶¶¶______¶¶¶¶¶¶
__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶____¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶__¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶
¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
___¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_____¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_______¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_________¶¶¶¶¶¶¶¶
___________¶¶¶¶
____________¶¶
_____________¶
____________¶
___________¶
__________¶
________¶__¶¶¶_________¶¶¶
________¶
¶___¶
¶¶¶¶¶
¶___¶
______¶__¶__¶__¶_____¶__¶__¶
_____¶___¶
¶¶¶_________¶¶¶
¶
_____¶___¶_________________¶
______¶___¶_______________¶
______¶¶___¶__¶¶_____¶¶__¶
_____¶__¶__¶__¶¶_____¶¶__¶
_____¶__¶__¶_____¶¶¶_____¶
_____¶___¶
¶____¶___¶___¶
______¶______¶___¶¶¶___¶
_______¶______¶¶_____¶¶
________¶_______¶¶¶¶¶__¶¶
_________¶______________¶
___________¶¶¶¶___________¶
_____________¶________¶____¶
_______¶¶¶___¶_________¶____¶
______¶___¶¶¶¶________¶¶¶¶__¶
______¶______¶_______¶____¶
¶
______¶______¶______¶_____¶¶
______¶_______¶_____¶_____¶
______¶_______¶¶¶¶¶¶______¶
_______¶___¶¶¶_____¶______¶
________¶¶¶________¶______¶
____________________¶____¶
_____________________¶¶¶¶
POZDRAWIAM I MISIA ZOSTAWIAM
4 mar 18:57
Bogdan:
Dziękuję i misia zatrzymuję
4 mar 19:37