Graniastosłupy
Ev: Mam problem z zadankiem:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 68cm, a
pole powierzchni całkowitej wynosi 190cm2 . Oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
Z góry dziękuję za pomoc.
4 mar 16:57
Ev: a, no i zapomniałam dodać że odpowiedzi do zadanka to:
a=b=5cm c=7cm lub a=b=19/3cm c=13/3cm.
4 mar 16:59
TeXteR: Pc=190
4a+4H=68
Pc=Pp*H
Pp=a2
Pc=a2*H
4a+4H=68
Wyliczasz a z ukladu rownan
4 mar 17:01
Ev: no właśnie nie bardzo tak bo tak robiłam i nie wychodzi
4 mar 17:16
TeXteR: No to zobaczymy
190 = a2 * H
4a + 4H = 68 // :4
a + H = 17
190 = a2 * H
H = 17 - a
190 = a2 * (17 - a)
190 = 17a2 - a3
-a3 + 17a2 - 190 = 0
A co dalej nie wiem. Nie potrafie tego dalej rozwiazac, Nie lubie wielomianow o stopniu
wiekszym niz 2
4 mar 17:26