nie mogę sobie poradzić z tym zad
miya: Punkty A (1,1) B (5,0) C(5,7) i D(1,6) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta.
a) wyznacz współrzędne punktu przeciecia przekątnych tego czworokąta
b) oblicz pole czworokąta
c) czy na tym czworokącie można opisać okrąg? Odp. uzasadnij.
4 mar 16:02
mlody: a) wyznaczasz równani prostych ,ktore beda zawieraly przekatne czworokatna i przechodzily
odpowiednio prosta k przez pkt C i A a prosta l przez pkt B i D uzyj rownania prostej
y=ax +b
nastepnie bierzesz prosta k i l do jednego rownania i wyliczasz x i y i masz wspolrzedne
przeciecia przekatnych.
4 mar 17:19
mlody: b) z rysunku wynika, ze jest to trapez równoramienny wiec pole bedzie równe P=1/(a+b)h
gdzie h to jest odległosc pkt A od prostej przechodzacej przez pkt B i C a=|AD| b=|BC|
wiec wzor bedzie wygladal tak P=1/2(|AD|+|BC|)d
4 mar 17:21
mlody: c) nie mozna poniewaz warunkiem na opisanie okregu na czworokacie jest taki, ze suma
dlugosci przeciwległych bokow musi byc sobie równa czyli |AD|+|BC|=|BA|+|CD|
7+5=2√17 L≠P
4 mar 17:26
mlody: Chyba poradzisz sobie z obliczeniami w poprzednich podpkt nie ? Czy pisac je Tobie?
4 mar 17:27
miya: jesli moglbys napisac obliczenia to bylabym bardzo wdzieczna - bo nie moge poradzic sobie
z tym zadaniem

nie wychodzi mi tak jak w odp.
4 mar 18:29
mlody: a mozesz mi napisac odpowiedzi ?
4 mar 18:32
mlody: bo mi wspolrzedne srodka wyszlu S=(8/3;7/2)
4 mar 18:44
lola: Szatan
5 mar 19:41