elka: Dane są przedziały (-∞, m3 +3> i <3m2 + m, +∞), gdzie m∈R. Wyznacz wszystkie wartości
m, dla których część wspólna tych przedziałów jest zbiorem jednoelementowym.
9 kwi 20:58
Jakub: Część wspólna jest zbiorem jednoelementowym gdy
m3+3=3m2+m
no i trzeba to równanie rozwiązać
9 kwi 23:43
Basia:
gdyby m3+3 < 3m2+m to przedziały byłyby rozłączne
tak jak na przykład (−∞;2> i <5;+∞)
no a gdyby było odwrotnie czyli 3m2+m < m3+3 to część wspólna byłaby przedziałem
tak jak dla (−∞;6> i <3;+∞)
zbiór jednoelementowy dostaniesz jeżeli będą to na przykład przedziały:
(−∞; 1> i <1;+∞) albo (−∞; 6> i <6;+∞) albo (−∞; −4> i <−4;+∞)
czyli wtedy gdy prawy koniec pierwszego = lewy koniec drugiego ⇔
m3+3 = 3m2+m
m3 − 3m2 − m + 3 = 0
i rozwiązuj (grupowanie)
5 cze 16:59