Określe wzajemne położenie dwóch okręgów
m0Nte: Cześć!
Mam taką prośbę może ktoś napisać i opisać zadanie z określeniem wzajemnym położeniem dwóch
okręgów?
z góry dziękuję i Pozdrawiam.
22 lip 09:27
22 lip 10:08
m0Nte: chodziło mi o jakieś zadanie w praktyce ... bo to ja też znalazłem

... ale dziękuję za
odpowiedź
22 lip 10:34
m0Nte: bo mam np takie działanie ale nie wiem co się skąd bierze ;s
1) O(A,a) ; o(B,b)
a) |AB|=8 a=4,b=5
b) |AB|=2 a=5,b=8
|a−b| < |AB| < a+b AB < (a−b) roz. wewnętrznie
2) (x+5)
2+(y−3)
2=16 r=4
(x+6)
2+(y−3)
2=9 r=3
(−5,+3)
(−6,+3)
√(−6+5)2+(3−3)2=
√1=1 stycznie wewnętrznie
i teraz skąd się to wzięło ... te przykłady nie są z książki bo tam na ten temat nic nie ma
wziąłem je z zeszytu kolegi ... tylko szkoda,że nie ma napisane pytania
22 lip 10:43
Sławek:
1a)
Okrąg o środku 'A' i promieniu o długości 'a' (w zadaniu a=4) oznaczono O(A, a).
Okrąg o środku 'B' i promieniu o długości 'b' (w zadaniu b=5) oznaczono O(B, b).
|AB| to odległość między środkami okręgów (w zadaniu |AB| = 8)
22 lip 12:18
22 lip 12:23
m0Nte: dziękuję za pomoc
22 lip 13:48
natii: Ktoś mi pomoże .w równoległoboku o obwodzie 136cm przekątne są dwusiecznymi katów a ich
długości mają do siebie jak8:15 OBLICZ dlugości tych przekątnych .prosze o pomoc
9 gru 15:12