Usuń niewymierność.
rupert: | | 2 | |
Usuń niewymierność z mianownika: |
| . Oczywiście grupuje wartości w mianowniku i |
| | 1−√5+√2 | |
korzystam ze wzorów skróconego mnożenia, ale w pewnym momencie robi się jakiś kosmos i nie
wiem gdzie robie błąd.
21 lip 17:09
ICSP: | 2(1 + (√5+√2) | | 2 + 2√5 + 2√2 | |
| = |
| = |
| 1 − (√5 + √2)2 | | 2√10 − 6 | |
| | 1 + √5 + √2 | |
|
| . = (1+√5 + √2)(√10 + 3). Teraz już łatwo. |
| | √10 − 3 | |
21 lip 17:33
rupert: A czemu tam wychodzi 2√10−6? Jak liczę to wychodzi −2. A w dalszej części nie powinno być
2+√5+√2?
21 lip 17:50
ICSP: 1 − (√5 + √2) .
a = 1
b = (√5 + √2)
według wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b)
a−b już mamy tak więc musimy przemnożyć przez a+b
1 − (√5 + √2)(1 + (√5 + √2) = (1)2 − (√5 + √2)2 = 12 − (5 + 2√10 + 2) = 1 − 7
+ 2√10 = 2(√10−3) − to jest mianownik.
licznik: 2(1 + (√5 + √2)Teraz to już zwykle skrócenie 2 oraz usunięcie prostej
niewymierności z mianownika.
21 lip 18:03
rupert: Czyli zgubiłem minusa. A tak to dobrze mi wychodziło. Przeanalizowałem te rozwiązania i swoje
również i wychodzi z tego (1+√5 + √2)(√10 + 3) taki wynik: 3+8√2+5√5+√10. A powinno
niby: 3+2√2+√5+√10. Coś przeoczyłem?
21 lip 18:55
ICSP: k***a... minusa zgubiłem:( Zaczekaj chwilkę.
21 lip 19:01
ICSP: | 2 | | (1 − √5) −√2 | |
| * |
| = |
| (1 − √5) + √2 | | (1 − √5) − √2 | |
| 2[(1 − √5) −√2] | | (1 − √5) −√2 | |
| = |
| = |
| 1 − 2√5 + 5 − 2 | | 2 − √5 | |
−(1 −
√5 −
√2)(2 +
√5) = − (2 +
√5 − 2
√5 −5 −2
√2 −
√10) =
−(−3 −2
√2 −
√5 −
√10) = 3 + 2
√2 +
√5 +
√10
Zapomniałem 0 podstawowej zasadzie kolejności wykonywania zadań...
21 lip 19:18