Układ równań
TPB: Rozwiąż układ równań:
Przepraszam, że nie ma klamerki, ale nie chciał mi się ten układ wczytać odpowiednio.
Jakieś pomysły na rozwiązanie, sugestie?
Ja rozwiązywałem w ten sposób:
1. najpierw podzieliłem pierwsze przez drugie
2. potem ułamek w liczniku sprawdziłem do wspólnego mianownika oraz mianownik w mianowniku też
i skróciłem
3. potem wykonałem mnożenie obustronnie przez mianownik i przeniosłem wszystko na jedną stronę
W efekcie otrzymałem coś takiego:
x
3 − 3y
3 +xy(y−3x) +4 = 0
Dalej nie jestem w stanie ruszyć.
21 lip 14:16
AS: Doszedłem do takiej postaci
| | 12(x2 + y2) | |
5x = |
| |
| | x2 + y2 +1 | |
| | 4(x2 + y2) | |
5y = |
| |
| | x2 + y2 − 1 | |
Stronami podnoszę do kwadratu i dodaję
| | 144(x2 + y2)2 | | 16(x2 + y2)2 | |
25(x2 + y2) = |
| + |
| |
| | (x2 + y2 + 1)2 | | (x2 + y2 − 1)2 | |
Podstawiam x
2 + y
2 = a
| | 144a2 | | 16a2 | |
25a = |
| + |
| |
| | (a + 1)2 | | (a − 1)2 | |
dzielę stronami przez a ≠ 0 i porządkuję
25(a + 1)
2(a − 1)
2 = 144a(a − 1)
2 + 16a(a + 1)
2
25(a
4 − 2a
2 + 1) = 144a(a
2 − 2a + 1) + 16a(a
2 +2a
2 + 1)
Po uporządkowaniu (o ile się nie pomyliłem)
25a
4 − 160a
3 + 206a
2 − 160a + 25 = 0
Jest to równanie stopnia 4−go pozwalające obliczyć a = x
2 + y
2.
Mając a obliczymy x i y
Wynik powinien wynieść: x = 2,84962 , y = −0,11256
21 lip 16:57
AS: Dopisek do ostatniego równania − jest to równanie symetryczne
Dzielę stronami przez a
2 otrzymując równanie w postaci
| | 180 | | 25 | |
25a2 − 160a +206 − |
| + |
| = 0 |
| | a | | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
25(a2 + |
| ) − 160(a + |
| } + 206 = 0 |
| | a2 | | a | |
| | 1 | | 1 | |
Kładąc a + |
| = t mamy a2 + |
| = t2 − 2 |
| | a | | a2 | |
i równanie
25(t
2 − 2) − 160t + 206 = 0
25t
2 − 160t + 156 = 0 − równanie kwadratowe
21 lip 20:32