wykaż równość
RKS: mam kłopot z jedną równością
mam wykazać równość że L=P
3√38+17√5 =√9+4√5
jak po lewej byłoby pierwiastek z 2 to nie ma problemów bo sprowadziło by się to do wzoru
skróconego mnożenia ale jest z 3, więc trochę nie bardzo wiem jak z tego wyjść. Podpowie ktoś
co zrobić ?
21 lip 10:34
Trivial:
9+4
√5 = 4+4
√5+5 = (2+
√5)
2.
(2+
√5)
3 = 8 + 3*4*
√5 + 3*2*5 + 5
√5 = 38+17
√5.
Dalej już pewnie wiesz.
21 lip 10:52
AS: Można i tak.
38 + 17√5 = (2 + √5)3
9 + 4√5 = (2 + √5)2
Wstawiając pod pierwiastki w temacie,natychmiast wychodzi równość.
Trochę zgadywanki w tym rozwiązaniu.
21 lip 11:29
RKS: w książce mi podali jeszcze żeby podnieść do ()6 obie strony wtedy otrzymam równoważność .
21 lip 11:33
RKS: tak chyba jak podali szybciej jest ale tam nie pamiętam jak to było z wykładnikiem kiedy
podnoszę coś co jest pod pierwiastkiem stopnia n do potegi x≠n
w książce jest że dalej po podniesieniu do 6 to jest
(38+17
√5)
2 =(9+4
√5)
3
jak podnoszę coś pod pierwiastkiem do potęgi to jak się liczyło wykładnik wyrażenia

wytłumaczy ktoś ? z góry wam dzięki
21 lip 11:42
Trivial:
(n√a)m = n√am
np.
(√5)3 = √53 = √52*5 = 5√5.
21 lip 11:54
RKS: aaa faktycznie, ale jestem mułem bagiennym...

Dziękuje
21 lip 11:59