PROblem
TOmek:

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu
podstaw. Oblicz kosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
bocznej.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3aH=ah /a
3H=h
c
2=H
2+a
2
w podstawie mamy trójkąt równoramienny, więc h=3H
raczej tw. cos nie da mi wyniku, także czekam na jakieś wskazówki.
| | a2 | | a2 | |
3H2=H2+a2+ |
| +H2−2*√H2+a2*√ |
| +H2*cosα |
| | 4 | | 4 | |
najlepiej było by za pomocą "H" określić "a".. Lecz nie wiem jak
20 lip 19:04
ICSP: w podstawie jest trójkąt równoboczny.
20 lip 19:09
20 lip 19:15
TOmek: dobrze, tylko jak Ci to wyszło?
20 lip 19:29
ICSP: a to akurat nie trudne.
Teraz twoim zadaniem jest wyliczenie d ,c oraz h
d i c wyliczysz z twierdzenia Pitagorasa.
h jest wzorem na wysokość trójkąta równobocznego. Później stosujesz twierdzenie cosinusów.
Wyniki do odpowiednich odcinków już masz tak więc będziesz wiedział gdzie ewentualnie bład
popełniłeś. Ja będę za jakieś 30min.
20 lip 19:33
TOmek: wystarczyła Twoja pierwsza linijka i juz wiem , co dalej.
20 lip 19:40
ICSP: "a to akurat nie trudne" − to wystarczyło?
20 lip 20:21
TOmek: wiesz o co Chodzi
20 lip 20:24
TOmek: "najlepiej było by za pomocą "H" określić "a".. Lecz nie wiem jak "
20 lip 20:24
Hania: A wystarczyło policzyć cosinus ze stosunku d przez c. Przecież trójkąt o bokach c, d ,h jest
prostokątny . Nie trzeba liczyć h. Troszkę szybciej.
15 lut 22:56