obliczanie parametru m
młoda: witam!
nie moge zrozumiec dlaczego (m−1)*(m+1) + (m−1)=(m−1)*(m−2). czy to mozna z jakiegos wzoru
wyliczyc?
z gory dzieki!
20 lip 17:50
młoda: przepraszam mialo byc:
(m−1)*(m+1) + (m−1)=(m−1)*(m+2).
20 lip 17:52
Trivial: Wyciągnij (m−1) przed nawias.
20 lip 17:54
młoda: no tak,wiedzialam,ze jakas glupotaaaa.. dzieki!
20 lip 17:56
Leszek: Przepraszam, ale mógłby to ktos rozpisac z tym wyciagnięciem przed nawias?
20 lip 18:56
ICSP: I sposób : "na chama"
(m−1)(m+1) + (m−1) = m2 − 1 + m − 1 = m2 + m − 2
Δ = 9
√Δ = 3
m1 = 1
m2 = −2
m2 + m − 2 = (m−1)(m+2)
II sposób wyciągniecie przed nawias
(m−1)(m+1) + 1(m−1) = (m−1)(m+1 + 1) = (m−1)(m+2)
20 lip 19:00
Leszek: Juz wiem
20 lip 19:00
Leszek: dzieki ICSP
20 lip 19:01