obniżka o 30% koszt 126zł jaka jest cena przed obniżką?
Ania: obniżka ceny o 30% koszt 126zł cena przed obniżka? proszę o rozwiązanie całego zadania a nie
podanie tylko wyniku z góry dzięki
20 lip 17:39
Trivial:
x − 30%x = 126 zł.
20 lip 17:42
Ania: ale chodzi mi o cene przed obniżką?
20 lip 18:04
Trivial: Musisz obliczyć z tego równania x.
20 lip 18:04
Ania: a możesz w proporcji zapisać to równanie
20 lip 18:25
ICSP: x − cena towaru przed obniżką
0,3x − cena o jaką obniżono.
x − 0,3x = 0,7x − cena po obniżce
0,7x = 126zł
20 lip 18:51
Ania: o dzięki o takie równanie mi chodziło i odpowiedz się zgadza
21 lip 17:30
ana: cene pewnego towaru obnizono o 60 % i wynosi ona 48 zl . jaka byla cena tego towaru przed
obnizka
18 gru 16:11
wredulus:
Ana .... utworz anqlogiczne rownanie i je rozwiaz
18 gru 16:18