...
Trivial:

Witam.

Mam problem z pewnym zadaniem z fizyki. Mianowicie:
Zadanie.
Chcemy zaprojektować budynek na powierzchni Księżyca taki, żeby utrzymywało się w nim ciśnienie
P = 0.5 atm. Dach jest powierzchnią cylindryczną o promieniu R = 2 m. Jaka musi być siła F na
metr długości, żeby dach się utrzymał? Jeśli ściana i dach są z materiału o wytrzymałości S =
2*10
9 N/m
2, to jaka musi być minimalna dopuszczalna grubość d? (Wytrzymałość jest to
maksymalna siła na jednostkę powierzchni, którą można przyłożyć do pręta z danego materiału
bez trwałej deformacji ani rozerwania).
W odpowiedziach podali tylko, że d = 5*10
−5 m.
20 lip 15:42
ziomek: spróbuj zarejestrować się na fizyczny.net tam na bank jakiś człowiek przeglądający forum
udzieli Ci wskazówek jak to zrobić

Mała szansa na to że tutaj ktoś rozkmini twoje zadanie a
na tamtejszym forum takie zadanka to standard i nikt nie powinien mieć problemów z tym.Ale nie
proś o to żeby ktoś za Ciebie rozwiązał bo za to są bany. Proś o wskazówki jak to zrobić
20 lip 16:27
Trivial:
Za dużo wysiłku trzeba włożyć, żeby się zarejestrować. Będę czekał aż wpadnie tutaj jakiś
fizyk.
20 lip 17:59
ziomek: Poczekaj wieczorem wrzucę ze swojego konta to zadanie. Zobaczymy co powiedzą fizycy.
20 lip 18:26
Trivial: Czy fizycy przemówili?
21 lip 00:01
ziomek: poczekaj chwile jakieś 20 min temu zadanie wrzuciłem.
21 lip 00:10
Trivial: To już jutro.

Albo dziś, zależy jak patrzeć.
21 lip 00:16
Jakub: Tak się zastanawiam nad tym zadaniem i mam dwa pytania. To jest zadanie ze zbioru dla
licealistów czy studentów? Ten rysunek jest dołączony do treści, czy to jest już twoja
interpretacja zadania?
21 lip 00:55
ziomek: Fizycy powiedzieli że silę z definicji ciśnienia trzeba policzyć a "resztę" masz w treści...
lipa... czekamy aż ktoś bardziej skory do pomocy odpowie :S No i co z rysunkiem ? Jakub
zwrócił słusznie uwagę.
21 lip 07:19
Trivial:
To książka Jay'a Oreara dla studentów. Rysunek był dołączony.
To czego nie umiem zrobić dotyczy tego jak policzyć d, siła z definicji rzeczywiście.
21 lip 09:16
21 lip 10:25
Trivial: Za wiele to nie rozjaśniło.
21 lip 10:48
Jakub:

Pytałem się, ponieważ to zadanie trzeba liczyć za pomocą całek, a w pierwszym momencie
myślałem, że to zadanie dla liceum i się zdziwiłem.
Oznaczę długość dachu jako "h". Wybrałem tę literę, ponieważ gdyby ten cylindryczny dach
ustawić pionowo, to byłaby to wysokość cylindra (walca).
Cały dach dzielę wzdłuż na nieskończenie wiele małych prostokątów o długości h i szerokości dl.
Na rysunku zaznaczyłem jeden z nich kolorem czerwonym. Działa na niego siła pochodząca od
ciśnienia powietrza, którą oznaczyłem jako dF.
Na twoim rysunku zaznaczone zielono F to siła pochodząca od materiału, broniącego się przed
rozerwaniem, tuż przy podłożu. Cały dach jest wypychany do góry przez powietrzne i najbardziej
obciążona część to ta przy podłożu. Na moim rysunku zaznaczyłem ją za pomocą fioletowych
kropek. Ten obszar musi wytrzymać całą siłę wypychającą dach do góry. Ta siła jest sumą
wszystkich sił dF
y pochodzących od wszystkich prostokątów na jakie podzieliłem cylinder
F = ∫dF
y = ∫dF*cosα = (*)
| | F | | dF | |
korzystam ze wzoru na ciśnienie p= |
| i mam p = |
| |
| | s | | ds | |
ds to pole tego wąskiego prostokąta (czerwonego), czyli ds = h*dl
(*) = ∫p*ds*cosα = ∫p*h*dl*cosα = ph∫dl*cosα = (**)
Na moim rysunku masz powiększony trójkąt. W rzeczywistości jest dużo węższy, ponieważ cylinder
dzielimy na nieskończenie wiele bardzo wąskich prostokątów. Z tego trójkąta możemy ułożyć
równanie
dla bardzo małych kątów, a takim jest dα, można napisać przybliżenie sindα ≈ dα
dl = Rdα
π2 π2
(**) = ph∫dl*cosα = ph∫cosαRdα = phR∫cosαdα = phR[sinα] = phR[sin
π2 − sin0] = phR
0 0
Liczę całkę oznaczoną, gdzie granicę całkowania zaczynają się od α=0 (dF pionowo w górę) i
kończą α=
π2 (dF poziomo w lewo). Zauważ, że liczę tylko lewą połowę cylindra. Robię tak
dlatego, że siła działająca na cały dach rozkłada się na dwie części przy podstawie dachu
(fioletowe kropki). Mogę więc założyć, że lewa część odpowiada sile działającej na lewą połowę
dachu.
Siła z jaką jest "rozrywana" lewa podstawa dachu jest więc równa
F = phR.
Ta podstawa (fioletowa kropka) to wąski (o grubości d) pas metalu. Jego przekrój to prostokąt o
długości h i grubości d. To on jest właśnie rozrywany przez ciśnienie działające na cały dach.
Oczywiście w innych miejscach też działają siły, ale przy podstawie ta siła jest największa.
Ze wzoru na wytrzymałość (wytrzymałość oznaczyłem jako W, a S to pole)
| | F | |
W = |
| S−pole tego przekroju przy podstawie |
| | S | |
Jak podstawisz p = 0,5atm = 0,5 * 101325Pa, R = 2m, W = 2*10
9N/m
2 to wyjdzie w przybliżeniu
odpowiedź z podręcznika.
Typowe zadanie na rachunek całkowy z fizyki. Dawno już tego nie robiłem, więc mam nadzieję, że
się nie pomyliłem

PS
Na rysunku przy czerwonym odcinku powinno być dl, a nie dll.
21 lip 15:56
Trivial:
Dziękuję bardzo.

W tym podręczniku przyjmują, że 1 atm = 10
5 Pa.
Próbowałem całkować, ale uwzględniałem też F
x i to chyba nie była dobra droga.
21 lip 17:30
Trivial:
Spróbowałem zrobić sam od nowa i mi wyszło bez problemu. Teraz już będę wiedział, że mam brać
tylko siłę F
y.
21 lip 17:41