Wyznacz wartości parametru m. Funkcja liniowa.
Asia: Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f oraz g są prostopadłe:
a) f(x) = |m+3|x − 1 oraz g(x) = −12x + 2m
b) f(x) = 1|m−3|x + 5 oraz g(x) = (m −3)x − 1
c) f(x) = |m−2|x − 3 oraz g(x) = (m+2)x + 5
Bardzo proszę o rozwiązanie tych przykładów.
20 lip 09:46
Basia:
to są funkcje liniowe; ich wykresami są proste
proste
y = a1x+b1
y = a2x+b2
są prostopadłe ⇔ a1*a2 = −1
stąd:
|m+3|*(−12) = −1 /*(−2)
|m+3| = 2
m+3 = 2 ∨ m+3 = −2
m = −1 ∨ m = −5
pozostałe przykłady podobnie
20 lip 09:52
Asia: czy mogłabyś te dwa pozostałe mi rozwiązać? bardzo proszę.
20 lip 09:55
AS: Przecież masz podany wzorzec rozwiązania w bardzo przystępny
sposób podany przez Basię.Przyślij jeszcze zeszyt do wpisania.
Tak mało jesteś samodzielna?
20 lip 12:15
Patryk: tak z ciekawości to zadania z rozszerzenia
20 lip 13:32
ICSP: niee
20 lip 13:37
ICSP: warunek prostopadłości prostych jest na podstawie.
20 lip 13:41