ciągi
chorynabluesa: pomocy
liczba a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. suma tych liczb jest równa 56. te
same liczby w podanej kolejności są pierwszym, trzecim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.
oblicz a, b, c
prosze o dokładne obliczenia co i jak
20 lip 00:52
ICSP: a+b+c = 56
b2 = ac
b = a + 2r
c = a + 6r
3a + 8r = 56
a2 + 4ar + 4r2 = a2 + 6ar
a = 2r
6r + 8r = 56
14r = 56
r= 4
a = 8
b = 16
c = 32
20 lip 01:22
krystek: Pierwszy wzór wynika z df ciągu geometrycznego(stały iloraz)
cb=ba stąd c*a=b*b a to daje nam b2=a*c
To tak dla wyjaśnienia wcześniejszych zapytań ,skąd ten wzór.
Pozdrawiam.
20 lip 03:03