???
hekt: Przesuwając wykres funkcji f(x) o 5 jednostek w prawo, otrzymamy wykres funkcji g(x). Jeśli
przesuniemy wykres funkcji g o 2 jednostki do góry, to otrzymamy wykres funkcji h(x)=3/x.
a)Podaj wzór funkcji f(x).
czegos tu nie czaje:
g(x)=f(x−5)
h(x)=g(x)+2 czyli g(x)=h(x)−2
| | 3 | |
a w odp. mam f(x)= |
| −2 |
| | x+5 | |
nie czaaajeee, pomocccy
Basia:
zadziałaj w "drugą stronę"
h(x) powstaje w wyniku przesunięcia g(x) o 2 do góry ⇒
g(x) powstaje w wyniku przesunięcia h(x) o 2 w dół ⇒
g(x) powstaje z f(x) w wyniku przesunięcia o 5 w prawo ⇒
f(x) powstaje z g(x) w wyniku przesunięcia o 5 w lewo ⇒
| | 3 | |
f(x) = g(x−(−5)) = g(x+5) = |
| − 2 |
| | x+5 | |