matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROblem
TOmek:
http://www.zadania.info/6377690
α
potrafi mi ktoś wytlumaczyć skąd DAO=
2
19 lip 21:01
Basia:
środek okręgu wpisanego w trójkąt to punkt przecięcia dwusiecznych kątów tego trójkąta; stąd
19 lip 21:07
Basia:
α
α
tyle, że DAO ≠
ale DAO = 45 −
2
2
19 lip 21:08
TOmek:
ale to mozemy sie domyslić tylko dlatego , bo wiemy z treści zadania ,ze α>β tak?
19 lip 21:17
Basia:
ależ nie; tak jest zawsze
180 − 2α
β=
= 90 − α
2
β
90−α
α
DAO =
=
= 45−
2
2
2
19 lip 21:32
TOmek:
super wytlumaczyłas, dziekuje pięknie
19 lip 21:34