Funkcje wymierne - skracanie
John: Witam!
Chciałbym abyscie pomogli mi rozwiązać poniższe zadanko

Skróc wyrazenie wymierne:
Z góry dziekuje
19 lip 19:26
bart: oblicz pierwiastki wyrazenia w liczniku i osobno w mianowniku..
19 lip 19:38
Sławek:
| 3(x+3)(x−13) | |
| |
| 6(x−32)(x−13) | |
19 lip 19:41
John: | (x+3)(x−13) | | x+3 | |
| = |
| taki jest wynik? |
| (x−32)(x−13) | | (x−13) | |
19 lip 19:45
John: tylko nie rozumiem dlaczego ta 3 i 6 sie wyodrebnila
19 lip 19:49
Sławek:
Aby skrócić ułamek, należy podzielić licznik i mianownik przez tę samą liczbę różną od zera.
| | 3 | | 3:3 | | 1 | |
Np. |
| = |
| = |
| → skróciłem ułamek przez 3 |
| | 6 | | 6:3 | | 2 | |
19 lip 19:52
Godzio:
Postać ogólna:
ax
2 + bx + c
Postać iloczynowa:
a(x − x
1)(x − x
2) x
1,x
2 to pierwiastki równania, a "a" to
współczynnik który Ci zniknął, a powinien tylko się skrócić
19 lip 19:52
Sławek:
delta dla licznika:
Δ=b
−4ac
Δ=8
2 − 4*3*(−3) = 64+36=100
pierwiastki dla licznika:
| | −8−√100 | | −8−10 | | −18 | |
x1= |
| = |
| = |
| = −3 |
| | 2*3 | | 6 | | 6 | |
| | −8−√100 | | −8+10 | | 2 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*3 | | 6 | | 6 | | 3 | |
19 lip 20:02
John: godzio oo wlasnie postac iloczynowa stad mialem tyle problemu bo zapomnialem o a i delte
liczylem odrazu całą z wszystkimi wspolczynnikami. Wielkie dzieki za rozjasnienie
19 lip 20:02
Sławek: Δ = b2 − 4ac
19 lip 20:02