watpliwosci
radzio2019: 3.wyznacz srodek s okregu o promieniu 3cm stycznego do osi y wiedzac ze punkt s lezy na
prostej y=2x-1. napisz rownanie tego okregu
a nie bedzie to tak

bo ja tak to rozwiazywałem:
srodek okregu s(x,2x-1) i r=3. ze wzoru na odległosc punktu od prostej odliczam:
d(S,l)=r
d=/Ax+By+C/podzielic przez
√A2-B2
3=/x*0+1*(2x-1)+0/ przez
√1
3=/2x-1/⇒ 2x-1=3 lub 2x-1=-3
x=2 x=-1
czyli S(x,2x-1) wiec S(2,3) lub S(-1,-3) itak wiec mi wychodza 2 rownania okregu
czy to jest zle

nie moze byc 2 przypadków

prosze o uwagi
4 mar 13:12
radzio2019: bo jak wziełem narysowałem ze wykres to mi pasuja te dwa rozwiazania
4 mar 13:16
Bogdan:
Masz rację, są 2 rozwiązania. Środek jednego okręgu leży nad osią x, a środek
drugiego pod osią x.
S1 = (3, 2*3 - 1) = (3, 5)
S2 = (-3, 2*(-3) - 1) = (-3, -7)
4 mar 13:39