Równanie diofantyczne
TPB: Polecenie: Rozwiąż w liczbach naturalnych równanie:
y2(x−1) = x5 − 1
Prószę o pomoc w rozwiązaniu. Ja doszedłem narzazie do prostych i dość oczywistych wniosków.
1. Jeżeli 0 uznajemy za naturalne, to:
równanie jest spełnione przez parę (x,y) = (1,y) gdzie y∊{0,1,2,3,4...}
Ponadto równanie spełnia para liczb (0,1)
Dalej zakładam, że x,y∊{2,3,4,5,...}
2. Przekształciłem równanie do postaci y2 = 1+x+x2+x3+x4
Zauważyłem jak na razie, że jest kolejne rozwiązanie (x,y) = (3,11)
Nie wiem, co dalej z tym zrobić. Coś mi w środku mówi, że jest to ostatnie rozwiązanie. Ale nie
wiem jak to pokazać. Nie mam żadnego pomysłu na rozwiązanie.
Jakieś wskazówki? Będę wdzięczny.
19 lip 18:50
Basia:
y2−1 = x4+x3+x2+x
(y−1)(y+1) = x3(x+1) + x(x+1) = x(x+1)(x2+1)
ponieważ mają to być liczby naturalne powinno być
x(x+1) = y+1
x2+1 = y−1
(bo x(x+1) = x2+x > x2+1 dla x>1, a y+1>y−1 w sposób oczywisty)
x2+x = y+1
−x2−1 = −y+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x−1=2
x = 3
y −1 = 9+1
y = 11
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teoretycznie możliwe są inne kombinacje np.
y−1 = x
y+1 = (x+1)(x2+1)
lub
y−1= x+1
y+1 = x(x2+1)
rozważ je, powinny doprowadzić albo do sprzeczności, albo do innych rozwiązań
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wprawdzie nie do końca mnie to przekonuje, bo np.
10*12 = 3*4*10
ale może być też 10*12 = 2*4*15 i wtedy żadna z tych kombinacji nie jest prawdziwa, ale innego
pomysłu nie mam
19 lip 22:49
Vax: Basia jak sama zauważyłaś to nie zawsze działa, działałoby wtedy, gdyby y−1 oraz y+1 były
pierwsze, można wszystkie rozwiązania znaleźć tak, na początku zauważmy, że jeżeli dla pewnych
całkowitych n,k zachodzi:
−2n+1 < k < 2n+1
to n
2+k jest kwadratem jedynie dla k=0 (istotnie, z założenia mamy (n−1)
2 < n
2+k < (n+1)
2
pomiędzy (n−1)
2 a (n+1)
2 jedyna liczba naturalna będąca kwadratem to n
2, czyli n
2+k = n
2
⇔ k=0) no i teraz zauważmy, że:
Dzieląc sprawdzamy oddzielnie przypadek gdy x=1 i widzimy, że dane równanie spełnia para (x,y)
= (1,t) gdzie t to dowolna liczba naturalna. Dalej otrzymujemy:
y
2 = x
4+x
3+x
2+x+1
Sprawdzając teraz oddzielnie przypadek gdy x=0 widzimy, że dane równanie jest spełnione również
przez parę (x,y)=(0,1)
Zauważmy, że jeżeli x
4+x
3+x
2+x+1 jest kwadratem, to jest nim również:
y
2 = 4(x
4+x
3+x
2+x+1) = (2x
2+x+1)
2+(−x
2+2x+3)
Podstawiając n = 2x
2+x+1 oraz k=−x
2+2x+3 widzimy (zgodnie z tym co podałem i udowodniłem na
początku), że dane wyrażenie będzie kwadratem jedynie dla −x
2+2x+3=0 co zajdzie (x naturalne)
dla x=3, wówczas y=11, podsumowując dane równanie spełniają pary:
(x,y) = (0,1) v (3,11) v (1,t) gdzie t jest dowolną liczbą naturalną.
Pozdrawiam.
19 lip 23:05
TPB: Bardzo ciekawe rozwiązanie, sam nigdy bym na to nie wpadł. Bardzo dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
20 lip 07:57