Funkcja liniowa.
DOLORES: 1) Rozwiąż równanie metodą algebraiczną i graficzną:
b) | x − 1 | + | x − 2 | − 1 = 2| 2x + 3 |
;) ZKS ;):
Algebraicznie:
−x + 1 − x + 2 − 1 = −4x − 6
| | 3 | |
x = −4 ⋀ x ∊ (−∞,− |
| ) ⇒ x = −4 |
| | 2 | |
−x + 1 − x + 2 − 1 = 4x + 6
| | 2 | | 3 | | 2 | |
x = − |
| ⋀ x ∊ <− |
| ,1) ⇒ x = − |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
3
o x ∊ <1,2)
x − 1 − x + 2 − 1 = 4x + 6
| | 3 | |
x = − |
| ⋀ x ∊ <1,2) ⇒ x ∊ ∅ |
| | 2 | |
4
o x ∊ <2,
∞)
x − 1 + x − 2 − 1 = 4x + 6
x = −5 ⋀ x ∊ <2,
∞) ⇒ x ∊ ∅