wykaż,że..
ziomek: Wykaż że liczba postaci 291
8+3*291
4−4 jest podzielna przez 20.
Kmini ktoś jak to zrobić? Bardziej zależy mi na wytłumaczeniu jak zacząć , a jeszcze bardziej
dlaczego akurat tak niżeli na całkowitym podaniu rozwiązania
19 lip 15:47
Godzio:
291
8 + 3 * 291
4 − 4 = 291
8 + 8 * 291
4 + 16 − 20 − 5 * 291
4 =
(291
4 + 4)
2 − 5(291
4 + 4) = − 4 * (291
4 + 4)
2
Liczba dzieli się przez 4, więc trzeba dowieźć, że 291
4 + 4 dzieli się przez 5, a jak tego
dowieźć ?
Na końcu liczby 291 stoi 1, a iloczyn dowolnych dwóch liczb, na których końcu stoi 1 daje
liczbę postaci ..............1
Do tej liczby dodajemy liczbę 4 ⇒ .............5, a każda liczba z końcówką 5 jest podzielna
przez 5 co kończy dowód,
Dlaczego tak, a nie inaczej ? Trzeba kombinować, bez tego się nie da zrobić
19 lip 15:59
Godzio: Zauważyłem błąd u siebie,
Po wyłączeniu przed nawias powinno być:
(291
4 + 4)(291
4 + 4 − 5) = (291
4 + 4)(291
4 − 1) Ale teraz rozwiązanie sprowadza się do
wzorów skróconego mnożenia:
291
4 − 1 = (291
2 − 1)(291
2 + 1) = (291 − 1)(291 + 1)(291 + 1) = 290 * 292 * (291 + 1)
2
20 * 29 * 146 * (291 + 1)
2
19 lip 16:03
19 lip 16:09
Godzio:
Może tak miało być, dużej różnicy to nie robi
19 lip 16:15
ziomek: ok dzięki Godzio, już kumam
19 lip 16:22
Trivial:
Godzio dowo
zi szybko i profesjonalnie!
19 lip 18:10
Godzio:
19 lip 18:13