Zadanie z funkcji
vladimirovna: Niech P = (a, b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x) =−x + 2.
a) Wyraź sumę odległości punktu P od osi układu współrzędnych jako funkcję zmiennej a i
naszkicuj
wykres tej funkcji.
b) Znajdź współrzędne takiego punktu należącego do wykresu funkcji f, którego suma odległości
od osi
układu współrzędnych jest równa 16.
w p. a) wyszedł mi wzór: S(a)=|a|−|2−a|, a w odp jest S(a)=|a|−|a−2|
Można tak po postu wyłączyć tego minusa? Bo jeśli się tego nie zrobi, to wychodzą zupełnie inne
wyniki. Przynajmniej mi tak wyszło.
19 lip 14:26
Trivial:
|a| = |−a|
|2−a| = |−(a−2)| = |a−2|.
19 lip 15:33
Trivial:
Mimo wszystko, powinny wychodzić takie same wyniki...
19 lip 15:34
vladimirovna: dzięki wielkie, dalej już wiem jak zrobić
19 lip 15:45