?/
Patryk: wyznacz trójmian kwadratowy o pierwiastkach x1=−1 x2=3 i zbiorze wartości Y=<−2
∞)
zaczynam to tak z tych pierwiastków wyliczam Xw −1+3:2=1 Xw=1 ze zbioru wartosci wiem że Yw=−2
nastepnie podstawia to pod wzór postaci kanoniczne mam W(1,−2) i jeden punkt P(3,0)
czy robie coś żle wynik mam zły
19 lip 12:39
Basia:
to co napisałeś jest dobrze; błąd musi być gdzieś dalej
p = 1
q = −2
y = a(x−1)
2 − 2
0 = a(3−1)
2 − 2
0 = 4a − 2
4a = 2
| | 1 | | 1 | |
y = |
| (x−1)2 − 2 = |
| (x2−2x+1) − 2 = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| x2 − x + |
| − 2 = |
| x2 − x − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 lip 22:11
Patryk: dzieki, zapominalem o kwadracie
20 lip 13:33
ICSP: albo zadanie zrobić z postaci iloczynowej:
y = a(x+1)(x−3)
| | 1 | |
−2 = a(2) * (−2) ⇔ −4a = −2 ⇔ a = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
y= |
| (x2 −2x −3) = |
| x2 − x − |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lip 13:40
Patryk: ale wtedy Zw jest nam niepotrzebny
20 lip 14:28
ICSP: jest.
Miałem miejsca zerowe:
x1 = −1 oraz x2 = 3
Ładnie obliczyłeś xw = 1
Jednak jak mam postać iloczynową. a(x+1)(x−3) brakuje mi punktu który bym mógł podstawić aby
obliczyć a Tym punktem jest właśnie wierzchołek paraboli.
20 lip 14:33