...
RKS: Mam pytanie odnośnie zadania:
| | x2 +1x | |
uprość wyrażenie: |
| |
| | x+1x−1 | |
w odpowiedziach podali że to dalej należy rozwiązywać tak:
Mam pytanie dlaczego tam te znaki które oznaczyłem kolorem się zmieniają w porównaniu do
poprzedniej formy? I dla pewności zapytam dlaczego tam licznik i mianownik dzieli się przez x?
Wiem że to proste ale mogę prosić kogoś o wytłumaczenie albo dokładniejsze rozpisanie skąd to
się bierze?
19 lip 09:11
AS: Rozpatruję wyrażenie w mianowniku
| | 1 | | x2 | | 1 | | x | | x2 − x + 1 | |
x + |
| − 1 = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | x | | x | | x | | x | | x | |
19 lip 09:20
RKS: aha dziękuje.
19 lip 09:47
RKS: o i jeszcze jedna prośba wytłumaczcie skąd to się wzięło mam taki przykład
I dalej nie wiem jak dojść do tego poniżej, może ktoś to rozpisać ?
19 lip 10:24
Sławek:
wyrażenie w liczniku (nad główną kreską ułamkową) tego ułamka sprowadzasz do wspólnego
mianownika
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| * 1 + |
| * 1 = |
| x2y | | xy2 | | x2y | | xy2 | |
| | 1 | | y | | 1 | | x | | y | | x | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | x2y | | y | | xy2 | | x | | x2y2 | | x2y2 | |
i tak samo wyrażenie w mianowniku (pod główną kreską ułamkową)
| 1 | | 1 | | 1 | | y2 | | 1 | | x2 | |
| − |
| = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| x2 | | y2 | | x2 | | y2 | | y2 | | x2 | |
19 lip 11:23
Bogdan:
Przy odpowiednich założeniach
pierwszy przykład proponuję tak rozpisać:
| | x | | x3 + 1 | |
| * |
| = |
| = |
| | x | | x2 + 1 − x | |
| | (x + 1)(x2 − x + 1) | |
= |
| = x + 1, |
| | x2 − x + 1 | |
a drugi tak:
| | y + x | | y + x | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | y2 − x2 | | (y − x)(y + x) | | y − x | |
19 lip 11:28
RKS: Dziękuje wam. Na następny raz będę wiedzieć jak upraszczać coś takiego
19 lip 11:36