.
Trivial:

Szybkie pytanko.
Chcę znaleźć np. wzór na pole sfery. Dlaczego ten sposób nie zadziała:
x
2 + y
2 + z
2 = R
2
r
2 + z
2 = R
2
r =
√R2 − z2
dA = 2πrdz = 2π
√R2 − z2dz
Podstawiamy
z = Rsinθ
dz = Rcosθ
dA = 2π
√R2 − R2sin2θRcosθdθ = 2πR
2cos
2θdθ, czyli zły wynik. Dlaczego?
Powinno wyjść dA = 2πR
2cosθdθ, czyli − jak wnioskuję − zamiast r powinno być R.

Czekam na odpowiedź.
18 lip 19:28
Trivial:
Nikt nie wie?
18 lip 20:46
Trivial:
ISCP, use your super powers!
18 lip 20:49
Trivial:
Eh, czemu zawsze jak się coś pytam, to nikt nie wie.
18 lip 20:53
Wezyr:

Liczysz złą powierzchnię.
Prawidłowa to:
dA= 2πr*dl = 2πrRdθ =2πR
2cosθdθ
18 lip 21:38
Trivial:
Dzięki!
18 lip 21:54